Binnen twee jaar scherpere regels voor platformwerk in Nederland

De Europese Commissie heeft regels vastgelegd waardoor mensen die voor platforms als Uber of online bezorgdiensten werken, beter worden beschermd. Daardoor kunnen platformwerkers straks sneller aantonen dat ze een werknemer zijn en niet een zzp’er. Als de platformbedrijven het daar niet mee eens zijn, moeten ze zelf met bewijs komen om dat te weerleggen. De EU-lidstaten moeten de regels binnen twee jaar invoeren, zodat een gelijk speelveld ontstaat voor bedrijven.

Met de EU-richtlijn worden kwetsbare platformwerkers beter beschermd en wordt schijnzelfstandigheid tegengegaan. Ook komen er afspraken over het gebruik van algoritmes in de platformeconomie. Tegelijkertijd krijgen platformbedrijven duidelijkere regels en een gelijker speelveld waardoor ze verder kunnen innoveren.

Nederland is voorstander van de richtlijn
Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft zich sterk ingezet voor deze Europese richtlijn. Zij is daarom blij met het akkoord en noemt het een historische mijlpaal. Nadat het akkoord formeel is bekrachtigd door het Europees Parlement, hebben lidstaten twee jaar om de richtlijn te implementeren.

Van Gennip: “We beschermen kwetsbare werkenden terwijl we tegelijkertijd zorgen voor een gelijker speelveld, waardoor bedrijven kunnen blijven innoveren. Hiermee is Europa een voorloper en geeft een standaard aan de wereld hoe je met modern werk kunt omgaan.

Zelfstandigen zijn eigenlijk werknemer
Platformbedrijven hebben zich snel ontwikkeld, en er is ook veel vraag naar hun diensten. Tegelijkertijd worden platformwerkers nog te vaak onterecht als zelfstandigen aangemerkt. Door de Europese afspraken kunnen platformwerkers straks door middel van een effectief rechtsvermoeden sneller aantonen dat ze een werknemer zijn als dat de praktijk is. Ook is het aan het platformbedrijven om dit te weerleggen.

De regels voor algoritmisch management zorgen voor meer transparantie. Ook kan iemand niet meer via een app worden ontslagen. Bij belangrijke beslissingen zoals ontslag of een vermindering van werk moet een beslissing van een mens komen. 

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?