Werknemers worden soms zo gepest op het werk, dat ze iedere dag met buikpijn aan de slag gaan. Vakbond CNV Vakmensen, gaat daarvoor een luisterend oor en advies bieden.
`Pesten op het werk komt vaker voor dan je denkt`, vertelt Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Vakmensen. `Met het Loket ongewenst gedrag willen we werknemers bijstaan, in de eerste instantie met een luisterend oor en advies. Maar in overleg kunnen we ook een bemiddelende rol spelen op de werkvloer of naar de rechter stappen`.
Uit onderzoek in 2010 van de vakbond in samenwerking met de Universiteit Twente, blijkt dat één op de drie werknemers wel eens gepest is of wordt. Dit leidt tot stress, depressies en concentratieproblemen. Mensen hebben er jarenlang last van, zelfs als het pesten zelf is gestopt of als zij van baan zijn veranderd. Maar pesten leidt ook tot verzuim en kost de samenleving zo jaarlijks naar schatting 4 miljard euro per jaar.
Grapjes op het werk lopen uit de hand
Het pesten begint vaak met zogenaamde `grapjes`, maar loopt al snel uit de hand. Voorzitter Jongejan kent de verhalen: `De stagiair die, nadat hij had verteld dat hij homoseksueel is, alleen nog met homo wordt aangesproken door zijn werkgever. Of de werknemer die promotie krijgt, waarop jaloerse collega's hem buitensluiten`.
Jongejan vraagt vakbondsleden die merken dat er in hun bedrijf wordt gepest, actie te ondernemen. `Maak het bespreekbaar en kijk hoe je de situatie kunt ombuigen. Onze bestuurders kunnen aandringen op het opstellen van een pestprotocol, toegespitst op de situatie in een specifiek bedrijf`.
|