Zelf het personeel werven en selecteren, opleiden en beoordelen, maar geen zorgen over de juridische en administratieve kant van de arbeidsrelatie. Met payrolling is het ‘eigen’ personeel niet in eigen dienst. Ook kleinere bedrijven ontdekken dat dit voordelen biedt.
Het gaat nog niet om enorme aantallen, maar payrolling is wel sterk in opkomst. Niet alleen bij bedrijven, maar ook bij de (semi-)overheid. Zolang alles goed gaat, merkt bijna niemand er iets van. Maar zodra er ontslagen vallen, blijkt voor veel werknemers soms pas dat ze helemaal niet in dienst zijn van het bedrijf waar ze al jaren werken. Vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie zien weinig in payrolling en weigerden afgelopen jaar om de algemene payroll cao (VPO) te verlengen.
Payroll groeit binnen mkb
Collega’s die bij ontslag formeel geen mede-werknemers zijn en dus ook hele andere arbeidsvoorwaarden hebben. Dat is pijnlijk voor alle betrokken werknemers, maar werkgevers vinden dit nou juist één van de voordelen van payrolling.
Werkgevers en werknemers laten zich ‘echt niet gek maken door de ongenuanceerde en gepolitiseerde discussie die over payrolling’, stelt directeur Jan Franken van Please Payroll. Hij constateert dat ondernemers payrolling steeds meer als alternatief gebruiken voor detachering en uitzendwerk. Franken’s payrollbedrijf werkt voornamelijk voor het mkb en zag de omzet in 2011 met 24% groeien.
Vooral in de horeca en bouw nam de vraag fors (+37%) toe, maar ook in andere branches zoals automatisering (+28%). Volgens het bedrijf is de groei vooral toe te schrijven aan kleinere bedrijven die payrolling sneller omarmen dan algemeen werd aangenomen.
Correcte HR-dienstverlening
Volgens Franken zorgt ‘payrolling voor extra werkgelegenheid die er anders niet zou zijn’. Want in deze tijd willen bedrijven vooral de flexibele arbeidsverhoudingen die de payroller kan bieden. Werkgevers worden enthousiast door het behoud van het feitelijke werkgeverschap en de professionalisering van het personeelsbeheer.
Uit onderzoek dat Please Payroll vorig jaar liet uitvoeren bleek dat medewerkers van mkb-bedrijven tevreden zijn over hun payrollcontract. Van hen ziet negen van de tien het bedrijf waar zij werken als volwaardige werkgever, ook al zijn zij daar niet formeel in dienst. Volgens Franken is er namelijk ‘een nieuwe generatie werknemers in Nederland die geen probleem heeft met flexibele contractvormen, maar wel kritisch kijkt naar correcte HR dienstverlening’. Dat kan alleen als payrollbedrijven hun arbeidsvoorwaarden op orde hebben.
Overheid doet ook aan payrolling
De vraag naar payrolling groeide niet alleen in het mkb, maar ook bij grote bedrijven. Daarnaast ontdekt ook de overheid deze flexibele arbeidsverhouding met als gevolg een sterke stijging van payrolling in de publieke en semi-publieke sector.
Volgens branchevereniging VPO hadden de payrollbedrijven in Nederland eind vorig jaar samen 145.000 contracten lopen en zal dat aantal dit jaar oplopen naar 180.000.