Geen mooi cijfer voor onduidelijkheid ontslagrecht.
‘Een klein zesje’, geeft vakbond FNV de plannen van het kabinet voor 2008. ‘Een stap in de goede richting’ vind het CNV. Maar de bonden hebben grote kritiek op de kabinetsplannen om het ontslagrecht aan te pakken. Terwijl vakbond de Unie vooral de strijd aanbindt met de ‘nivellerende maatregelen’ van het kabinet.
Het CNV vindt de hoofdlijnen van de kabinetsplannen voor 2008 een flinke stap in de goede richting. Na drie kabinetten Balkenende is een trendbreuk waarneembaar. Na jarenlange saneringen, lijkt het kabinet nu meer te investeren in de toekomst van Nederland. Maar of het kabinet de lakmoesproef doorstaat, hangt voor het CNV af van de voorstellen van minister Donner om het ontslagrecht aan te passen. Die aanpassingen zijn ‘een vieze haar in de soep’, vindt CNV-voorzitter Paas.
Volgens het CNV neemt het kabinet terecht maatregelen om arbeid goedkoper en aantrekkelijker te maken en tegelijkertijd consumeren duurder. Er wordt geïnvesteerd in onderwijs, in milieu en in kansen voor mensen die moeilijk aan werk komen. Volgens het CNV gaat niemand er in 2008 op achteruit en de lage inkomens worden ontzien. Het CNV is ook positief over maatregelen die hogere inkomens naar draagkracht laten bijdragen aan de collectieve voorzieningen.
Daar denkt vakbond de Unie heel anders over. De bond, waarbij veel middelbare en hogere functionarissen zijn aangesloten, is een actie gestart tegen alle nivellerende maatregelen van het kabinet. Nederland moet inleveren terwijl de economie op volle toeren draait. Dit is voor De Unie niet te aanvaarden. Het kabinet geeft miljarden uit aan nieuwe maatregelen, maar 'op de minima en armlastigen na gaat vrijwel iedereen er in 2008 op achteruit’.
De Unie somt de bezwaren op: hogere inkomens gaan meer geld betalen aan de AWBZ. Op de kinderbijslag wordt 100 miljoen euro bezuinigd, door een deel daarvan over te hevelen naar een inkomensafhankelijke ‘kindertoeslag’, waarvan de lagere inkomens gaan profiteren. De fiscale bijtelling voor dure woningen gaat fors omhoog. En ook de bijtelling voor de leaseauto stijgt van 22% naar 25%.
Gepensioneerden met een aanvullend pensioen van minstens 18.000 euro gaan vanaf 2010 aan de AOW meebetalen. De huidige arbeidskorting – die nu nog voor iedereen gelijk is – wordt gedeeltelijk omgezet in een inkomensafhankelijke belastingkorting die lager wordt naarmate het inkomen stijgt.
Nederlands grootste vakbond, FNV, geeft het kabinetsbeleid een zesje. De FNV is blij met de maatregelen om meer mensen te laten meedoen, maar vindt dat het wel wat dynamischer kan. Voor de verslechtering van het ontslagrecht geeft de FNV ‘een dikke onvoldoende’. Die maatregel helpt volgens de bond ‘geen mens extra aan het werk maar vormt wel een radicale inbreuk op de rechtsbescherming van werknemers’.
Belangrijkste middelen om meer mensen aan het werk te krijgen vindt de FNV het opplussen van kleine deeltijdbanen, belastingmaatregelen voor lager betaalden en personeelsbeleid gericht op oudere werknemers en een betere re-integratie van arbeidsongeschikten. Ook de verlaging van de WW-premie moet er van de FNV nu snel komen. Ook is nog steeds uitbreiding nodig van de kinderopvang en langer - betaald - ouderschapsverlof.