Werkgeversorganisaties zijn positief over het woonakkoord dat het kabinet met oppositiepartijen heeft afgesproken. Vakbond FNV Bouw ziet lichtpunten voor de werkgelegenheid.
Het kabinet heeft samen met politieke partijen D66, ChristenUnie en de SGP een woonakkoord gesloten. In het akkoord staan maatregelen die de bouw en daarmee de werkgelegenheid stimuleren, energiebesparing bevorderen, starters sneller aan een hypotheek helpen en ook het scheefhuren tegengaan.
Goed voor de bouw
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vinden de versoepeling van de aflossingsverplichting van hypotheken een forse impuls om een huis te kopen. Er komen meer startersleningen beschikbaar. De verlaging van de btw op onderhoud aan huizen is goed voor de bouw, evenals de 150 miljoen euro die beschikbaar komt voor het energiezuinig maken van woningen en gebouwen.
Het risico voor een opleving van de woningmarkt zit bij de verhuurdersheffing die de woningcorporaties krijgen opgelegd. Deze kan leiden tot een rem op de investeringen, waarschuwen de werkgevers. Zij denken dat spreiding van de heffing in de tijd daarvoor soelaas kan bieden.
Goed voor werkgelegenheid
FNV Bouw had liever robuustere oplossingen gezien om de woningmarkt vlot te trekken. Een goed punt vindt de vakbond wel dat de btw op renovatie en verbouwing van bestaande woningen van 21 procent naar 6 procent gaat. Dat is goed voor de werkgelegenheid voor de meeste vakmensen die hierin extra ingezet kunnen worden; ook als het gaat om verduurzamen van woningen. FNV Bouw hoopt dat deze maatregel langer gaat duren dan één jaar.
De bond is blij dat er 150 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor energiebesparing. Met dit geld kunnen banken, pensioenfondsen en andere marktpartijen over de streep worden getrokken mee te financieren. Verder blijft FNV Bouw het kabinet oproepen sneller grote (infrastructurele) bouwprojecten naar voren te halen.