Zaken met Duitsland lopen scheef door bot gedrag

Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland. Maar we kennen de taal en gewoonten maar slecht. Daardoor lopen we elk jaar miljarden mis van Duitse handelspartners.

Dat stelt dr. Anne Bollmann, universitair docente Duitse taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. In Groningen beginnen slechts vijftien studenten per jaar aan een studie Duits; 20 studenten kiezen kiezen de taal als bijvak.

Dat lage aantal is zelfs een verbetering ten opzichte van de periode direct na de val van de Berlijnse muur, toen Duitsland in Nederland een erg slecht imago had. Het imago van Duitsland is volgens Bollman nu wel beter. Duits theater, films en technomuziek zijn hier populair. Ook bezoeken veel Nederlanders nu Berlijn.

Nederland loopt handel met Duitsland mis
In een recent onderzoek naar de beleving van Duits onder Nederlandse scholieren, geeft veertig procent aan dat Duits nuttig kan zijn om een baan te vinden. Toch gaan maar weinig scholieren later Duits studeren.

`Onbegrijpelijk`, vindt Bollmann. `Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland. Maar door gebrek aan kennis van de Duitse taal en cultuur lopen we miljarden euro’s aan handel mis`.

De omgangsvormen in het buurland kennen, kan een goede deal bespoedigen. Maar de grote fout die veel Nederlanders maken, is het snel tutoyeren van de gesprekspartner terwijl een Duitser formeel blijft. Daardoor kan onnodige irritatie ontstaan.

Teloorgang van Duits op universiteiten
Bollmann wil daarom dat taalonderwijs gecombineerd wordt met literatuur, cultuur en hedendaagse politiek. Voor een positief effect van deze verandering in het onderwijs moeten er, ondanks de komende pensioengolf onder leraren, wel genoeg goede docenten Duits blijven.

`Behalve in Groningen, biedt geen enkele universiteit nog een volledige opleiding Duits`, vertelt Bollmann. `Studenten in het Westen van het land pendelen tussen Amsterdam, Leiden en Utrecht om al hun colleges te kunnen volgen. En de universiteit van Nijmegen stuurt haar studenten Duits voor een belangrijk deel van hun opleiding over de grens`.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?