VDD-leider Rutte en PvdA-voorman Samsom hebben voor de begroting van 2013 een deelakkoord bereikt. Zij schrappen daarin de forensentaks en de langstudeerboete, maar ook het Vitaliteitssparen is gesneuveld. De AOW-leeftijd gaat nog sneller omhoog.
VVD en PvdA zijn in onderhandeling over de formatie van een nieuw kabinet. Zij hebben nu een deelakkoord bereikt. Op een ingelaste persconferentie kondigden de aanstaande coalitiepartners aan dat de reiskostenvergoeding in 2013 niet belast zal worden. PvdA en VVD schaffen ook de langstudeerboete meteen af.
Naast het schrappen van de forensentaks en de langstudeerboete, wordt ook het liggeld in het ziekenhuis geschrapt, evenals de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg.
AOW-leeftijd eerder omhoog
De PvdA is akkoord met het versneld verhogen van de AOW-leeftijd naar 66 in 2018 en naar 67 in 2021. Dat is 6 maanden eerder dan in het Vijfpartijenakkoord.
Er komt wel een overbruggingsregeling om de pijn te verzachten voor werknemers die zich daar niet op hebben kunnen voorbereiden. De regeling geldt voor mensen met maximaal 150% van het Wettelijk minimumloon (WML). Daarbij wordt wel het spaargeld en het inkomen van de partner meegewogen (maar niet de waarde van de eigen woning en pensioenvermogen).
Rutte en Samsom lijken definitief op een gezamenlijk kabinet af te koersen nu zij al zo'n 2 miljard euro hebben omgebogen uit het Vijfpartijenakkoord. Op 2 oktober 2012 wordt de Rijksbegroting behandeld in de Tweede Kamer, tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Dat is hét moment om grote wijzigingen door te voeren; later lukt dat begrotingstechnisch nauwelijks meer.
Reiskosten weer onbelast vergoeden
Doordat de reiskostenvergoeding belast zou worden, zouden de kosten voor woon-werkverkeer flink omhoog gaan. Wie met het openbaar vervoer of met de auto naar het werk gaat, zou na 1 januari 2013 tussen de 600 en 1200 euro per jaar extra moeten betalen aan reiskosten, volgens reizigersvereniging Rover en de gezamenlijke vakbonden.
Maar de maatregel om de reiskostenvergoedingen te belasten wordt nu 'in zijn geheel teruggedraaid, inclusief de maatregel auto van de zaak’, staat in het akkoord.
Korten Ziektewetuitkering uitgesteld
De maatregel in de nieuwe Ziektewet, om zieke flexwerkers eerder aan het werk te krijgen door te korten op hun uitkering, wordt met een jaar uitgesteld. In de tussentijd zal naar een beter plan worden gezocht om de instroom van flexwerkers in de Ziektewet te beperken.
Mobiliteitsbonus en doorwerkbonus blijven
Om alles te betalen doen Rutte en Samsom een greep uit het potje voor het Vitaliteitspakket, een idee dat nog nauwelijks met concrete maatgelen was ingevuld. Het Vitaliteitspakket was gebaseerd op het geld dat ‘over was’ na het afschaffen van het loonsparen. Het kabinet Rutte beloofde eerder nog dat Vitaliteitssparen in de plaats zou komen van zowel loonsparen als het levensloopsparen.
In mei 2012 was het Vitaliteitspakket al uitgekleed en nu lijkt er dus nog minder geld beschikbaar te komen om (oudere) werknemers aantrekkelijk te houden voor de arbeidsmarkt. Wel komen de mobiliteitsbonus en doorwerkbonus weer beschikbaar, terwijl die in mei 2012 juist voor een deel waren geschrapt.