Agressie tegen hulpverleners kost 367 miljoen door verzuim

Werknemers met een publieke taak -zoals ambulancepersoneel- krijgen met zo veel agressie te maken, dat zij zich daardoor langer en vaker ziek melden. De kosten bedragen honderden miljoenen per jaar.

Dat schrijven valt op te maken uit de Monitor Veilige Publieke Taak 2015, die TNO uitvoerde.

Langer en vaker verzuimen
Agressie en geweld kunnen een enorme impact hebben op mensen die gewoon hun werk uitoefenen. Werknemers die hier slachtoffer van zijn, kampen vaker met gezondheidsproblemen, verzuimen vaker en langduriger en zijn minder tevreden met het werk en de arbeidsomstandigheden.

Op basis van cijfers van 2012 zijn de totale kosten als gevolg van agressie en geweld op het werk berekend. Deze zijn naar schatting 367 miljoen euro per jaar.

Een derde ervaart geweld op het werk
In 2014 had ruim één op de drie werknemers met een publieke taak te maken met agressie en geweld. Dat is aanzienlijk meer dan het landelijk gemiddelde. Er zijn de afgelopen jaren wel betere maatregelen getroffen om de gevolgen van agressie en geweld tegen hulpverleners tegen te gaan.

Uit de monitor blijkt dat het totale percentage slachtoffers van agressie en geweld wel gelijk is gebleven van 2007 tot 2014. Vooral intimidatie van hulpverleners komt veel voor.

Genoeg aandacht voor agressie en geweld
In 2014 geeft ongeveer een kwart van de werknemers aan dat zij willen dat hun werkgever (meer) maatregelen treft tegen agressie en geweld. Slachtoffers van agressie en geweld geven in de periode van 2008 tot 2014 vaker aan dat er in hun organisatie voldoende maatregelen zijn getroffen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?