In 2013 zullen naar verwachting 220.000 mensen minder aan het werk zijn dan in 2008. Dit is bijna 3% van de werkzame beroepsbevolking. Dat betekent dat de werkgelegenheid in 2013 nog niet hersteld zal zijn van de economische crisis. Deze voorspelling doet het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht (ROA). Komt de krappe arbeidsmarkt wel terug? was de vraag die Personeelslog begin deze week stelde. Als de ROA-prognoses uitkomen, ziet het beeld er voor de meeste sectoren tot 2014 niet rooskleurig uit. Minder werk in bijna alle sectoren Het ROA doet elke twee jaar onderzoek naar de perspectieven die schoolverlaters hebben op de arbeidsmarkt. In de studie 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2014' voorzien de onderzoekers dat in vrijwel alle sectoren de werkgelegenheid zal afnemen. Dit geldt echt niet voor gezondheidszorg, overheid en onderwijs. In de zorg zal de werkgelegenheid in 2013 maar liefst met 10% gegroeid zijn in vergelijking met 2008. Opvallend is de verwachting dat ook de werkgelegenheid in de onroerendgoed-sector zal stijgen. Hoe moeilijk makelaars het nu ook hebben, het ROA verwacht dat de sector zich na 2010 herstelt. Zozeer zelfs dat in 2013 meer mensen hun geld verdienen met onroerend goed dan in 2008. Tot 2014 zullen de meeste werkgevers dan ook minder moeite hebben met het vervullen van vacatures. Personeelsproblemen in onderwijs De knelpunten blijven echter groot voor de opleidingen en beroepen die veel voorkomen in onderwijs en zorg. Het gaat vooral om leerkrachten basisonderwijs, docenten 2e en 3e graads in meerdere vakken (waaronder exacte, medische en verzorgende vakken, economisch-administratieve vakken, talen en expressie), onderwijskundig medewerkers en pedagogen. De problemen die het ROA verwacht, worden veroorzaakt doordat er relatief veel mensen uitstromen terwijl er maar een klein aanbod van afgestudeerden tegenover staat. Zorg In de zorgsector worden de knelpunten vooral veroorzaakt door de groeiende behoefte aan zorg. De grootste knelpunten in de (para)medische beroepen doen zich voor bij de therapeuten, verpleegkundigen, medisch analisten en afdelingshoofden van zorginstellingen. Ook in veel lagere verzorgende en dienstverlenende beroepen (ziekenverzorgenden, hulpkrachten en verzorgend personeel) ontstaan er grote knelpunten bij de vervulling van vacatures. Later ook bij technische beroepen Er worden op de middellange termijn ook grote knelpunten verwacht in veel lagere en middelbare technische en industrieberoepen. De problemen doen zich niet voor bij de meeste vacatures op hoger technisch niveau. Voor recruiters die geïnteresseerd zijn in voorspellingen over de vijver waarin ze vissen, is de ROA-studie verplichte kost. Het rapport 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2014' is gratis te downloaden. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.
In 2013 zullen naar verwachting 220.000 mensen minder aan het werk zijn dan in 2008. Dit is bijna 3% van de werkzame beroepsbevolking. Dat betekent dat de werkgelegenheid in 2013 nog niet hersteld zal zijn van de economische crisis.
Deze voorspelling doet het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht (ROA).
Komt de krappe arbeidsmarkt wel terug? was de vraag die Personeelslog begin deze week stelde. Als de ROA-prognoses uitkomen, ziet het beeld er voor de meeste sectoren tot 2014 niet rooskleurig uit.
Minder werk in bijna alle sectoren
Het ROA doet elke twee jaar onderzoek naar de perspectieven die schoolverlaters hebben op de arbeidsmarkt. In de studie 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2014' voorzien de onderzoekers dat in vrijwel alle sectoren de werkgelegenheid zal afnemen.
Dit geldt echt niet voor gezondheidszorg, overheid en onderwijs. In de zorg zal de werkgelegenheid in 2013 maar liefst met 10% gegroeid zijn in vergelijking met 2008.
Opvallend is de verwachting dat ook de werkgelegenheid in de onroerendgoed-sector zal stijgen. Hoe moeilijk makelaars het nu ook hebben, het ROA verwacht dat de sector zich na 2010 herstelt. Zozeer zelfs dat in 2013 meer mensen hun geld verdienen met onroerend goed dan in 2008.
Tot 2014 zullen de meeste werkgevers dan ook minder moeite hebben met het vervullen van vacatures.
Personeelsproblemen in onderwijs
De knelpunten blijven echter groot voor de opleidingen en beroepen die veel voorkomen in onderwijs en zorg. Het gaat vooral om leerkrachten basisonderwijs, docenten 2e en 3e graads in meerdere vakken (waaronder exacte, medische en verzorgende vakken, economisch-administratieve vakken, talen en expressie), onderwijskundig medewerkers en pedagogen. De problemen die het ROA verwacht, worden veroorzaakt doordat er relatief veel mensen uitstromen terwijl er maar een klein aanbod van afgestudeerden tegenover staat.
Zorg
In de zorgsector worden de knelpunten vooral veroorzaakt door de groeiende behoefte aan zorg. De grootste knelpunten in de (para)medische beroepen doen zich voor bij de therapeuten, verpleegkundigen, medisch analisten en afdelingshoofden van zorginstellingen.
Ook in veel lagere verzorgende en dienstverlenende beroepen (ziekenverzorgenden, hulpkrachten en verzorgend personeel) ontstaan er grote knelpunten bij de vervulling van vacatures.
Later ook bij technische beroepen
Er worden op de middellange termijn ook grote knelpunten verwacht in veel lagere en middelbare technische en industrieberoepen. De problemen doen zich niet voor bij de meeste vacatures op hoger technisch niveau.
Voor recruiters die geïnteresseerd zijn in voorspellingen over de vijver waarin ze vissen, is de ROA-studie verplichte kost. Het rapport 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2014' is gratis te downloaden.
Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.