Het economisch herstel is nog broos, maar zal met enige vertraging leiden tot herstel van de werkgelegenheid. Toch betekent dit niet automatisch dat er dan ook voor iedereen geschikt werk is.
Dat schrijft de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) in de Arbeidsmarktanalyse 2010 die de raad op dinsdag 6 juli heeft aangeboden aan minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
In de analyse beschrijft de RWI de huidige situatie op de arbeidsmarkt en bekijkt het de verwachtingen voor de komende periode. Het afgelopen jaar zijn vooral in de marktsector veel banen verloren gegaan, die de komende jaren waarschijnlijk niet terug zullen komen. Tegelijkertijd zal er waarschijnlijk ook op de collectieve sector flink bezuinigd worden, met mogelijk gevolgen voor de werkgelegenheid. Daar staat tegenover dat er in het afgelopen jaar veel mensen met pensioen zijn gegaan (de ‘babyboomers’). Ook in de komende twee jaar zal dit het geval zijn.
Hoewel er in bepaalde sectoren wel tekorten kunnen ontstaan aan mensen met specifieke kennis en vaardigheden zal er de komende twee jaar over het algemeen een overschot aan werknemers blijven. Met name voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt blijft het moeilijk om werk te vinden. Dit ondermeer omdat in een aantal sectoren (grootmetaal en procesindustrie bijvoorbeeld) het startkwalificatieniveau de afgelopen jaren naar boven is opgeschoven, waardoor de vraag op niveau 3 en 4 mbo in die sectoren toeneemt, waar de vraag op niveau 2 juist afneemt.
Ook voor hoger opgeleiden met specifieke kennis blijft het moeilijk om werk te vinden.
Investeren in scholing
Om er toch voor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen een baan vinden, moet er volgens de RWI dan ook nu worden geïnvesteerd. Allereerst in de (potentiële) werknemers, bijvoorbeeld door scholing. Daarmee zal de omvang en productiviteit van de werkgelegenheid kunnen toenemen. Ook moet de aansluiting tussen de opleiding van werknemers en de eisen die de arbeidsmarkt aan hen stelt verder verbeteren.