Belangrijke economische cijfers, geven een optimistisch beeld van de arbeidsmarkt. Zo zijn beleggers goedgemutst, nemen uitzenduren weer toe en zijn inkoopmanagers positief gestemd over de uitstaande orders. Wel vlakt het aantal mensen af dat nieuw werk vindt. Ook loopt de werkloosheid licht op.
Dat blijkt uit de laatste gegevens van Intelligence Group over de Nederlandse arbeidsmarkt.
Aandelenmarkten doen het goed
Beleggers zijn bijzonder positief gestemd, mede door een traditionele eindejaarsrally op de beurs in december en een aanzienlijke stijging van de AEX in januari. Begin februari overstijgt de koers de 800 punten, met uitzicht op een nieuw record.
Dit optimisme is deels te danken aan de verwachting van snel dalende rentes, nu de wereldwijde inflatie lijkt af te nemen. Echter, centrale banken blijven voorzichtig, met oog op potentiële prijsstijgingen door aanzienlijke loonstijgingen en de huidige lage werkloosheidscijfers.
Producenten en consumenten zijn positiever
De verbetering is eveneens merkbaar in de inkoopmanagersindex (PMI), het producenten- en consumentenvertrouwen, en de toename van het aantal uitzenduren. Hoewel deze indicatoren nog steeds krimp suggereren, wijzen recente verbeteringen op een positieve trend.
Het vinden en behouden van werk blijft relatief eenvoudig, met een groot deel van de werklozen en nieuwkomers op de arbeidsmarkt die snel werk vinden.
Arbeidsmarkt op een keerpunt?
Desondanks lijkt de arbeidsmarkt op een keerpunt te staan. De activiteit op de arbeidsmarkt – het aandeel mensen dat actief op zoek is naar ander werk – is in het vierde kwartaal van 2023 toegenomen, ondanks de lage werkloosheid.
Ook de groei van het aantal mensen dat nieuw werk vindt, vlakt af, en de druk om mensen te sourcen voor nieuw werk is voor het eerst in drie en een half jaar niet gestegen. Prognoses wijzen op een lichte daling van het aantal vacatures, wat duidt op een arbeidsmarkt die niet verder krap wordt en mogelijk minder oververhit raakt.
Arbeidsproductiviteit heeft een zetje nodig
Een nadeel van de huidige gunstige arbeidsmarkt is echter de afnemende arbeidsproductiviteit. Ondanks dat Nederland wereldwijd een hoge arbeidsproductiviteit heeft, is er sprake van een afvlakkende groei en zelfs krimp in 2023. Het CPB voorziet slechts een bescheiden groei voor de komende jaren, wat op de lange termijn economisch nadelig kan zijn.