Arbeidsongeschikten zelfredzaam door internet
Databank met levensverhalen geeft zelfvertrouwen en inzicht.
Internet is een goed hulpmiddel om de zelfredzaamheid van arbeidsongeschikten te bevorderen. Hierdoor kunnen zij succesvoller reïntegreren in het arbeidsproces. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) onder een groep WAO'ers en arbeidsdeskundigen in samenwerking met het UWV.
SMO ontwikkelde een internetinstrument, de WAO Zelfverkenner. Het instrument bevat een ‘ervaringsverhalenbank’ waarin (ex-) arbeidsongeschikte medewerkers elkaars levens- en werkverhalen kunnen inzien. Met de ‘WAO-Zelfverkenner’ kunnen zij kennis nemen van ervaringen van WAO'ers die in een vergelijkbare situatie verkeren of vanuit een vergelijkbare situatie succesvol zijn gereïntegreerd. Hierdoor krijgen WAO'ers meer vertrouwen in hun vermogen om opnieuw aan de slag te gaan.
Door de eigen situatie te vergelijken met die van anderen, komen arbeidsongeschikten tot nieuwe ideeën en zelfinzicht. Bovendien kunnen stappen in het reïntegratieproces alvast worden verkend. Voor arbeidsdeskundigen biedt de WAO Zelfverkenner een ondersteuning om de reïntegratie van WAO'ers te bespoedigen, zo blijkt uit de evaluatie van het gebruik en de resultaten van het instrument.
De ontwikkeling van het instrument en het onderzoek is mogelijk gemaakt door het Instituut Gakfonds en het UWV. Het instrument wordt in aangepaste vorm ook via internet toegankelijk gemaakt voor de doelgroep van Jong Gehandicapten (Wajong).