Nog altijd zoeken bedrijven met veel flexwerk naar constructies om zo min mogelijk personeel in dienst te hoeven nemen. Bijvoorbeeld door arbeidskrachten in te lenen via verschillende (zelf opgerichte) BV’s die helemaal geen personeel in dienst hebben, maar uitsluitend werken met zzp’ers. In de praktijk blijkt dan soms, dat ze daarmee verschillende wetten overtreden. Bovendien maken ze daardoor ook nog eens kans op meer boetes, omdat de Arbeidsinspectie die uitdeelt per BV die de wet overtreedt.
De illegale inleenconstructies kwamen aan het licht bij een controle van flitsbezorgers, vorige maand. Daarbij constateerde de Arbeidsinspectie bijna 200 overtredingen in een tijdsbestek van anderhalve maand bij twee bezorgdiensten en een platform waarvan zij gebruik maakten. Deze bedrijven hebben allemaal forse boetes gekregen.
BV’s oprichten en mensen aan jezelf uitlenen
De Arbeidsinspectie constateerde bij de controles verschillende overtredingen en bracht bijzondere inleenconstructies aan het licht, waardoor bezorgers in een aantal gevallen illegaal aan het werk waren bij de flitsbezorgbedrijven.
Zo paste één van de bedrijven een constructie toe waarbij het werkenden aan zichzelf uitleende via verschillende verwante BV's. Maar dat gebeurde niet op een legale manier, waardoor het bedrijf zichzelf lelijk in de voet schiet, want de Arbeidsinspectie kan per bedrijf dat betrokken is bij illegale tewerkstelling een boete opleggen. Met zoveel BV’s telt dat flink op.
Mensen als zzp’er laten werken die eigenlijk werknemer zijn
De Arbeidsinspectie constateerde overtredingen door een platform waarbij bezorgers met een studentenverblijfsdocument werkten voor de bezorgbedrijven. Met zo'n document is werken als zelfstandige voor een bepaalde periode toegestaan en is geen tewerkstellingsvergunning nodig.
Maar de Arbeidsinspectie constateerde op basis van de opdrachten aan de werkenden dat er een gezagsrelatie is en er helemaal geen sprake is van zelfstandig ondernemerschap. De bezorgers zijn daarom feitelijk werknemers van het platform, en daarvoor is een tewerkstellingsvergunning nodig. Omdat die vergunningen ontbreken, heeft het platform een boete gekregen.
Platform betaalde geen belasting en premies
Het platform stelde arbeidskrachten ter beschikking aan de flitsbezorgbedrijven, terwijl het platform niet geregistreerd staat als bedrijf dat personeel mag uitlenen. Dat is een overtreding van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi).
Door deze onwettige constructie waren het platform en de opdrachtgevers goedkoper uit dan als ze mensen hadden ingehuurd via een uitzendbureau. Er hoefden namelijk geen sociale premies en belastingen te worden betaald door de werkgevers/opdrachtgevers, want dat zouden de bij hen werkzame 'zelfstandigen' zelf moeten doen. Omdat het hier gaat om onwettige constructies, benadeelt dit concurrenten die zich wel aan de wet houden.
Bezorgbedrijven ook verantwoordelijk voor het platform
Naast het platform, hebben ook de flitsbezorgbedrijven een boete ontvangen, omdat zij de bezorgers illegaal voor zich lieten werken. Door de ketenaansprakelijkheid, hebben deze bedrijven namelijk de wettelijke verantwoordelijkheid dat alle arbeidskrachten die voor hen werken, daadwerkelijk legaal aan het werk zijn.