Baanzekerheid is lager bij MKB-bedrijven
MKB zorgt wel voor de helft van alle extra banen.
Bedrijven met minder dan honderd werknemers (MKB-bedrijven) zorgen voor de helft van alle nieuwe banen in Nederland. Maar MKB-bedrijven blijken wel gevoeliger voor economische ontwikkelingen, waardoor er voor de individuele werknemer minder baanzekerheid bestaat. Dat blijkt uit het onderzoek:
MKB: banenmotor in hoog- en laagconjunctuur, van EIM, het onderzoeksinstituut voor het Midden – en Kleinbedrijf.
Meer dan de helft van de jaarlijkse nieuwe banen ontstaat in het MKB. Deze functie als ‘banenmotor’ vervult het MKB zowel in goede als slechte economische tijden. Wel schommelt de netto werkgelegenheid in het MKB meer dan in het grootbedrijf. Dit komt doordat MKB-bedrijven sneller worden opgericht (en tot bloei komen) tijdens economische groei. De andere kant van de medaille is wel, dat ook meer MKB-bedrijven ophouden bij economische tegenwind.
Volgens het onderzoek is de ‘werkgelegenheidsdynamiek’ bij het MKB daarom veel hoger dan bij grotere bedrijven. Er komen relatief meer nieuwe banen bij, maar tegelijkertijd worden er jaarlijks ook relatief meer banen geschrapt. De baanzekerheid van individuele werknemers is hierdoor in het MKB lager dan in het grootbedrijf.
Conjunctuur
Het netto resultaat van banencreatie en -vernietiging, valt echter in het voordeel uit van het MKB. ‘Zelfs in 2004, toen er per saldo banen verloren gingen, was er in het MKB nog steeds sprake van een toename van de werkgelegenheid’, zo vermeldt het rapport. Het aandeel van het MKB in de 'netto werkgelegenheidscreatie' hangt daarom volgens de onderzoekers nauwelijks samen met de conjunctuur.