Vorige maand heeft de Engelse regering aangekondigd een belasting van 50% te gaan invoeren op bankiersbonussen die hoger zijn dan 25.000 pond. Uit de eerste ervaringen blijkt dat de individuele bankiers er weinig last van hebben. Als de banken al besparen, dan is het niet op de bonussen. In Nederland proberen we de enorme bonussen die het bankwezen aan zijn bankiers uitkeert, tegen te gaan door van de sector te vragen zich een beetje te matigen. Volgens een senior personeelsmanager bij ABN AMRO werkt dit systeem van zelfregulering niet. Hij ziet weinig verandering in de betaling van de bonussen. Reden voor hem om weg te gaan bij de bank. "Ik ben ervan overtuigd dat je bonussen moet verbieden. Dan kan ik niet nog een jaar aan het circus meedoen, als ik mezelf serieus neem tenminste", aldus de personeelsmanager in de Volkskrant. Bonusbelasting Het Engelse kabinet heeft niet gekozen voor zelfregulering, maar heft een bonusbelasting van 50% als de bonus méér is dan 25.000 pond (bijna 28.000 euro). Het Engelse beleid is overigens wat dubbel. Want de inkomsten die deze nieuwe belasting oplevert, heeft de regering hard nodig. Ze heeft deze al een bestemming gegeven: de bestrijding van de werkloosheid onder jongeren en ouderen. Uit de eerste ervaringen blijkt dat de banken de nieuwe belasting voor lief nemen. Zij betalen deze voor de bankiers en verhogen de bonus zoveel dat hun werknemers niet op een houtje hoeven te bijten. De bonusbelasting brengt hierdoor waarschijnlijk dubbel zoveel op als de Engelse regering had beraamd. Goed voor de werkgelegenheid? De Engelse bonusbelasting werkt dus niet als middel om hoge bonussen tegen te gaan. Maar door de hoge opbrengsten is de nieuwe belasting toch goed voor de werkgelegenheid? Dat valt nog te bezien. Een bank als Goldman Sachs bijvoorbeeld denkt de hoge uitgaven als gevolg van de bonussen te compenseren door allerlei backoffice-werk te verplaatsen naar landen met een soepeler belastingregime. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.
Vorige maand heeft de Engelse regering aangekondigd een belasting van 50% te gaan invoeren op bankiersbonussen die hoger zijn dan 25.000 pond. Uit de eerste ervaringen blijkt dat de individuele bankiers er weinig last van hebben. Als de banken al besparen, dan is het niet op de bonussen.
In Nederland proberen we de enorme bonussen die het bankwezen aan zijn bankiers uitkeert, tegen te gaan door van de sector te vragen zich een beetje te matigen.
Volgens een senior personeelsmanager bij ABN AMRO werkt dit systeem van zelfregulering niet. Hij ziet weinig verandering in de betaling van de bonussen. Reden voor hem om weg te gaan bij de bank. "Ik ben ervan overtuigd dat je bonussen moet verbieden. Dan kan ik niet nog een jaar aan het circus meedoen, als ik mezelf serieus neem tenminste", aldus de personeelsmanager in de Volkskrant.
Bonusbelasting
Het Engelse kabinet heeft niet gekozen voor zelfregulering, maar heft een bonusbelasting van 50% als de bonus méér is dan 25.000 pond (bijna 28.000 euro).
Het Engelse beleid is overigens wat dubbel. Want de inkomsten die deze nieuwe belasting oplevert, heeft de regering hard nodig. Ze heeft deze al een bestemming gegeven: de bestrijding van de werkloosheid onder jongeren en ouderen.
Uit de eerste ervaringen blijkt dat de banken de nieuwe belasting voor lief nemen. Zij betalen deze voor de bankiers en verhogen de bonus zoveel dat hun werknemers niet op een houtje hoeven te bijten. De bonusbelasting brengt hierdoor waarschijnlijk dubbel zoveel op als de Engelse regering had beraamd.
Goed voor de werkgelegenheid?
De Engelse bonusbelasting werkt dus niet als middel om hoge bonussen tegen te gaan.
Maar door de hoge opbrengsten is de nieuwe belasting toch goed voor de werkgelegenheid? Dat valt nog te bezien. Een bank als Goldman Sachs bijvoorbeeld denkt de hoge uitgaven als gevolg van de bonussen te compenseren door allerlei backoffice-werk te verplaatsen naar landen met een soepeler belastingregime.
Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.