Bedrijfsgrootte bepalend voor hoogte salaris
Individuele beloning verdringt de jaarlijkse periodieke loonsverhoging.
Niet alleen de sector, maar ook de omvang van een organisatie is medebepalend voor de beloning van een medewerker. In organisaties van 50 tot 100 medewerkers liggen de slarissen lager dan in organisaties met 500-1000 medewerkers. Opvallend is dat bij kleine bedrijven, tot 50 werknemers, de lonen juist weer hoger liggen.
Dat blijkt uit de
Beloningsindex, een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beloningsstatistiek dat wordt uitgevoerd door ADP Nederland en Mercer Human Resource Consulting. Aan de Beloningsindex werkten ruim 300 kleine en middelgrote organisaties in diverse industrieën en bedrijfstakken mee.
Uit de Beloningsindex blijkt dat de reële brutolonen in 2005 met 2,05% zijn gestegen ten opzichte van 2004. De verwachte loonstijging voor aankomend jaar is 1,96%. De sterkste groei vond plaats in de sector financiële dienstverlening, met 2,7%. Het minst groeiden de lonen in de industrie, met 1,6%.
De stijging van de lonen komt niet doordat ‘automatisch’ een jaarlijkse periodiek wordt toegekend, want uit de Beloningsindex blijkt dat tegenwoordig 81% van de salarisverhogingen individueel worden bepaald.
Verschil in beloning
Er is nog steeds sprake van verschil in beloning tussen mannen en vrouwen in dezelfde functie. Verschillen lopen op tot wel 25%. Wel wordt het verschil kleiner doordat voor vrouwen het stijgingspercentage gemiddeld hoger ligt.
Ook de bedrijfsgrootte is van invloed op de beloning. Zo verdient een P&O-manager in een organisatie met 50 tot 100 werknemers in totaal 54.600 euro per jaar, terwijl eenzelfde P&O-manager bij een organisatie met 500 tot 1000 medewerkers 61.800 euro verdient. Opvallend is dat bij kleine bedrijven, tot 50 werknemers, de lonen weer hoger liggen.
Een algemeen directeur van een organisatie met 50 tot 100 werknemers verdient in Nederland in totaal 107.800 euro per jaar. Bij een personeelsomvang van meer dan 1000 werknemers is dat 182.700 euro.
De variabele bonus is erg populair. Meer dan 65% van de deelnemers kent een variabele bonusregeling. Maar niet iedereen binnen de organisatie maakt hier gebruik van en heeft hier recht op. In de praktijk ontvangt 59,7% van alle directeuren een variabele bonus en 57,7% van het middelmanagement. Winstdelingsregelingen komen voor bij een kwart van de deelnemers.
Werkgeversbijdragen en pensioenen
Werkgevers dragen in belangrijke mate bij aan de verzekeringen ten behoeve van de werknemer. Het werkgeversaandeel in de pensioenpremie van de werknemer bedraagt 59%. Het werkgeversaandeel in de particuliere ziektekostenpremie van werknemers bedraagt 53%, de bijdrage in de premie voor collectieve ongevallenverzekering is gemiddeld 89%.
Nog maar iets meer dan 15% van de organisaties heeft een pensioenssysteem met een eindloonregeling en 65% heeft nu een middelloonregeling.