Bedrijfsleven wil vaste adviseur voor bemiddeling werkloze

MKB vindt kandidaten van CWI en UWV onvoldoende opgeleid.

Volgens MKB-Nederland moet er nog heel wat gebeuren om de werking van de arbeidsmarkt te verbeteren. Het midden- en kleinbedrijf is ronduit ontevreden over de werklozen die het CWI, UWV of de gemeenten doorsturen. De ondernemers willen minimaal 250 adviseurs om de bedrijven te ondersteunen bij werving, selectie en bemiddeling.

MKB-Nederland vindt het niet vreemd dat de re-integratie van werklozen zo moeizaam verloopt. Dat komt volgens de ondernemers door de belabberde kwaliteit van het aangeboden personeel.

Afbrokkelende bemiddeling
CWI, UWV en de gemeenten hebben onvoldoende zicht op de capaciteiten en motivatie van de mensen in de bestanden. Bovendien kijken die organisaties onvoldoende naar de vraag die vanuit het bedrijfsleven bestaat.

Hierdoor ‘brokkelt de positie van de publieke arbeidsbemiddeling steeds verder af’. Nog maar één op de vijf werkgevers klopt met een vacature aan bij het CWI, stelt MKB-Nederland.

Vast aanspreekpunt
Een meerderheid van de bedrijven is geholpen als er één loket voor werving en bemiddeling op regionaal niveau zou zijn, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van MKB-Nederland. Het MKB heeft daarbij vooral behoefte aan een vast aanspreekpunt, een vaste adviseur die het bedrijf kent en die ondersteuning biedt bij werving en bemiddeling.

De ondernemersorganisatie roept staatssecretaris Aboutaleb van SZW op om hiervoor zo snel mogelijk tenminste 250 mensen in te zetten. Ook vraagt MKB-Nederland om de spoedige oprichting van regionale loketten waar werkgevers terecht kunnen voor vacature- en arbeidsbemiddeling. Dit loket zou een combinatie moeten zijn van het CWI, UWV en uitzendbureaus.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?