Wanneer kunnen medewerkers het best om een salarisverhoging vragen om daarmee succes te boeken? Dat kan als ze meer verantwoordelijkheden krijgen, of een groot project hebben afgerond. Maar managers zijn het meest bereid om over meer salaris te praten tijdens een beoordelingsgesprek.
Dat wijst onafhankelijk onderzoek uit, dat is gehouden in opdracht van arbeidsbemiddelingsbureau Robert Half onder 200 Nederlandse CFO’s en financieel directeuren.
Vraag loonsverhoging in beoordelingsgesprek
Bijna een derde (32%) van de Nederlandse CFO’s en financieel directeuren vindt het beoordelingsgesprek de meest geschikte gelegenheid om salarisverhoging ter sprake te brengen.
De start van een groot project of nieuwe verantwoordelijkheden (19%) kunnen ook een goede aanleiding zijn, net als de afronding van een groot project (18%). Volgens 15% van de CFO’s is wachten op de perfecte timing niet nodig. Zij geven aan dat ieder moment geschikt is.
Wel promotie, geen loonsverhoging
Soms krijgt een medewerker wel een promotie, maar wordt de bijpassende salarisverhoging uitgesteld. Want 40% van de Nederlandse CFO’s en financieel directeuren, wil eerst zien of de werknemer de verwachte prestaties wel levert, voordat het salaris wordt verhoogd.
In andere gevallen speelt ook het gebrek aan budget binnen het bedrijf een rol. Dat blijkt namelijk voor 27% een reden om niet over te gaan tot loonsverhoging, terwijl een werknemer wel promotie maakt.
Training in plaats van slarisverhoging
Als het verzoek voor een hoger salaris wordt afgewezen, verwacht 42% van de ondervraagde CFO’s dat werknemers het er niet bij laten zitten. Zij denken dat medewerkers dan om andere vormen van beloning zullen vragen, zoals extra trainingen, of de vraag naar een functie binnen het bedrijf met betere secundaire voorwaarden.
Verder denkt 21% dat de werknemer de loonsverhoging weer ter sprake brengt in het volgende beoordelingsgesprek, of dat de werknemer elders gaat solliciteren. Een minderheid denkt dat werknemers die een afwijzing kregen hun beklag zullen doen bij collega’s of vrienden (8%).
Er is meer dan salaris
Volgens Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland, is een salarisverhoging niet de enige manier om een werknemer tevreden te stellen: “Er is tegenwoordig een breed en gevarieerd aanbod aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Bedrijven kunnen zich juist differentiëren door andere voordelen aan te bieden zoals meer trainingen of verbeterde secundaire voorwaarden zoals flexibele werktijden.”
Deze voordelen winnen aan populariteit en vormen zo voor bedrijven een aantrekkelijk alternatief voor salarisverhogingen. “Maar, in de aantrekkende arbeidsmarkt is een concurrerend beloningsbeleid ook van belang, om toptalenten voor het bedrijf aan te trekken en te behouden”, stelt Renken.
Betere prestaties zorgen voor hogere beloningen
De belangrijkste factor voor de hoogte van salarisbudgetten, is de mate waarin het bedrijf presteert (54%). In tijden van voorspoed zal er meer geld beschikbaar zijn om medewerkers te belonen. Een tweede factor die van invloed is op het verhogen van salarissen is het economisch klimaat (39%).
Ook de uitbreiding van het bedrijf kan hogere budgetten voor salarissen als gevolg hebben (22%). Voor slechts 7% is moeite met het aantrekken of behouden van talentvolle werknemers voor het bedrijf een reden om meer budget voor salarissen vrij te maken.