Zodra een bedrijf ook maar één personeelslid in dienst heeft, moet er al een bedrijfshulpverlener (BHV’er) worden opgeleid. Maar bijna de helft van de MKB'ers kent die verplichting niet.
Dat blijkt uit onderzoek door de Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland.
Geen uitzondering bij ziekte
Ieder bedrijf met één of meer werknemers is al sinds 1994 volgens de Arbowet verplicht om altijd een BHV-opgeleid persoon aanwezig te hebben. Toch is 48% hier niet van op de hoogte. Van de bedrijven die wel op de hoogte zijn van de verplichting, gaat 1 op 5 er van uit dat kort verlof of ziekte uitzonderingsgevallen op de verplichting zijn. De Arbowet verplicht dit echter altijd.
Dat het niet aanwezig zijn van een BHV'er tot hoge boetes kan leiden, is bij veel ondervraagden ook niet bekend. Ruim 85% van de ondervraagden wist niet dat de Arbeidsinspectie een boete op kan leggen, zodra de inspecteur constateert dat dit niet het geval is. De hoogte van deze boete kan, afhankelijk van de situatie, oplopen tot vele duizenden Euro's.
Te veel regels
Brenda van Dranen, adjunct-directeur van Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland denkt dat de vele regels, wetten en verplichtingen voor onduidelijkheid zorgen onder MKB'ers. ‘Wat BHV betreft hebben veel bedrijven de klok wel horen luiden, maar ligt de klepel begraven onder de overvloed aan regelgeving’.