Bijna kwart meer vacatures op internet, minder parttime

In het eerste kwartaal van 2016 steeg het aantal vacatures met 22,3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015. In totaal stonden ruim 415 duizend unieke vacatures online.

Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de Big Data tool voor vacatures van Textkernel, dat de gegevens publiceert in een rapport over de Nederlandse vacaturemarkt in het eerste kwartaal 2016.

Jobfeed heeft in het eerste kwartaal van 2016 ruim 2,1 miljoen online vacatureplaatsingen gevonden, geanalyseerd en gecategoriseerd. Voor dit rapport zijn de vacatures voor stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelance en franchises weggelaten. Na ontdubbeling bleven 415.110 unieke vacatures over, waarop de analyses zijn uitgevoerd.

Minder parttime vacatures
In het eerste kwartaal was 28,4% van de online vacatures parttime beschikbaar (32 uur of minder), 2,7% minder dan vorig jaar. Drenthe heeft het hoogste percentage parttime vacatures (35,1%), Noord-Brabant het laagste (27,7%).

De werkgever met de meeste fulltime vacatures in het eerste kwartaal van 2016 is Engie (voorheen Cofely), gevolgd door ING, Philips, ASML en ABN-AMRO. De Rabobank stond het eerste kwartaal van 2015 nog op de eerste plek, maar staat nu op plek zeven.

Meest gevraagde beroepen
De meest gevraagde beroepen voor lager opgeleiden zijn achtereenvolgens Reparatie- en onderhoudsmonteur (4.862), Medewerker klantenservice (4.753) en Verzorgende (4.115). Voor hoger opgeleiden staat Software engineer op de eerste plek met 4.701 vacatures in het eerste kwartaal van 2016. Java-ontwikkelaar staat op een zesde plek met 2.756 vacatures.

In de provincies Utrecht en Noord-Holland zijn de meeste vacatures gericht op hoger opgeleiden. In Zeeland is dit slechts 26,1%.

Hier zijn de meeste vacatures
De meeste vacatures zijn in de steden te vinden; het aandeel vacatures stijgt daar ook door. Amsterdam staat met 41.401 vacatures op de eerste plek, gevolgd door Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven.

Zuid- en Noord Holland blijven de provincies met de meeste vacatures. Deze provincies verliezen wel een beetje marktaandeel, respectievelijk 0,3% en 0,1%. Gelderland heeft in het eerste kwartaal een marktaandeel van 10,9% (+0,7%) en neemt hiermee de vierde plek van Utrecht (10,5%) over. Na een lichte stijging van 0,6% vorig jaar daalt Zeeland met 0,7% in marktaandeel naar 2,1%.

Grootste beroepsklassen en branches
ICT blijft de grootste beroepsklasse van Nederland. Wel daalde het vorig jaar flink (-1,6%) in marktaandeel, maar het laat nu slechts een lichte daling zien (-0,4%). Ook Verkoop en handel laat een daling in marktaandeel (-1,1%) zien ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015. De grootste stijger in het eerste kwartaal is Installatie, reparatie en onderhoud (+0,6%) en komt daarmee uit op een marktaandeel van 7,9%.

Handel verliest 2,6% marktaandeel, maar blijft de branche met het grootst aantal vacatures. Op plek twee staat Gezondheidszorg / Welzijn met een marktaandeel van 16,9%, een stijging van 2,8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar en 4,1% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?