Britse bedrijven komen in moeilijkheden, nu er steeds minder goed opgeleide werknemers beschikbaar zijn uit andere EU-landen. Sinds deze zomer is er een opmerkelijke dip in het aantal sollicitanten uit de EU. HR-managers in het Verenigd Koninkrijk, zijn daarom gedwongen om startsalarissen te verhogen.
Volgens onderzoek van de Britse vereniging van personeelsmanagers, CIPD, is het aanbod van sollicitanten voor lagere functies gemiddeld gedaald van 24 naar 20 per vacature. Voor middelbare functies is de daling dramatischer: daar ging het gemiddelde van 19 naar 10 sollicitanten per vacature.
De vakvereniging heeft een speciale Brexit-hub gemaakt, waarmee personeelsmanagers zich kunnen voorbereiden op de situatie na maart 2019, wanneer de Brexit een feit is.
Startsalarissen omhoog door tekort sollicitanten
De helft van de 2000 ondervraagde personeelsmanagers geeft aan de startsalarissen te verhogen als reactie op het tekort aan goed opgeleide kandidaten. Het gevaar ontstaat daarmee echter, dat zittende werknemers dan willen overstappen naar een werkgever die dergelijke hogere salarissen biedt.
Vooral werkgevers die de afgelopen jaren afhankelijk zijn geworden van de arbeidsinzet van werknemers uit andere EU-landen, vrezen nu in grote problemen te komen. Maar ook andere werkgevers voelen de pijn, want er zijn breder tekorten aan talentvolle werknemers. Daardoor kan een beweging ontstaan van hogere lonen voor een steeds kleiner aanbod van arbeidskrachten.
Bedoeling is dat huidige EU-werknemers mogen blijven
Volgens de Britse regering zal het Verenigd Koninkrijk een ‘open land blijven, met een open economie’. De bedoeling is dat er een immigratiebeleid komt dat alleen de knapste koppen toelaat.
Het is de intentie dat EU-werknemers die een belangrijke bijdrage aan de economie leveren, met hun families in het VK mogen blijven. De Brexitdatum is eind maart 2019, maar over het vrij verkeer van goederen, diensten en arbeid is nog geen akkoord bereikt met de EU.
MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief