Cijfers tonen herstel van economie en werkgelegenheid

Economie groeit, net als aantal banen.

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2005 gegroeid. Het bruto binnenlands product (BBP) was 1,3 procent hoger dan een jaar eerder. Ook is er voor het eerst sinds 2003 weer sprake van een lichte groei van het aantal banen. Dit blijkt uit gegevens van het CBS.

Voor het eerst sinds het begin van 2003 is van kwartaal op kwartaal sprake van een lichte groei van de werkgelegenheid, en wel van 4 duizend banen. In de loop van 2003 gingen er gemiddeld 40 duizend banen per kwartaal verloren. Sindsdien is de daling teruggelopen tot 15 duizend in het eerste kwartaal van 2005, gevolgd door de lichte groei in het tweede kwartaal.

De bescheiden werkgelegenheidsgroei in het tweede kwartaal is te danken aan meer banen in de zakelijke dienstverlening en de gezondheidszorg. Deze stijging was groter dan de daling in een aantal andere bedrijfstakken zoals de industrie en de bouw. De groei in de zakelijke dienstverlening is voor het grootste deel het gevolg van meer uitzendwerk, maar ook in branches als de computerservicebureaus, reclamebureaus en economische dienstverlening gaat het beter met de werkgelegenheid. In andere delen van het bedrijfsleven neemt de werkgelegenheid nog steeds af, maar is het tempo van daling wel trager.

Meer uitvoer, hogere productie
Vanuit de productie benaderd is het herstel van de economische groei vooral te danken aan de hogere productie van de bedrijfstakken bouw, en financiële en zakelijke dienstverlening. Ook vervoer en communicatie groeide bovengemiddeld. De bouw profiteerde van de aantrekkende woningbouw. De groei in de financiële en zakelijke dienstverlening komt vooral van het bankwezen en de uitzendbranche.

In het tweede kwartaal van 2005 waren de investeringen in bedrijfsgebouwen en vooral in woningen 2,6 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2004. Ook in zakenauto’s en vooral in computers is fors meer geïnvesteerd. De uitvoer van goederen en diensten was in het tweede kwartaal 5,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2004. De export van in Nederland geproduceerde goederen trekt duidelijk aan, terwijl de doorvoer van goederen iets minder toenam dan in het eerste kwartaal.

De industriële productie was nauwelijks hoger dan vorig jaar en blijft daarmee opvallend achter bij eerdere perioden van herstel. De productie in de landbouw, de zorg en bij de overheid was lager dan een jaar eerder. In de zorg is dat niet eerder voorgekomen.

Loonkosten stijgen door pensioenpremies
De loonkosten per arbeidsjaar waren in het tweede kwartaal van dit jaar 2,4 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2004. Deze stijging is duidelijk hoger dan de CAO-loonstijging, die in het tweede kwartaal terugliep tot 0,6 procent. Het verschil wordt voor een belangrijk deel gemaakt door de fors verhoogde pensioenpremies. De loonkostenstijging loopt niet sterk uiteen tussen de bedrijfstakken. Het laagst was de loonkostenstijging bij de banken en verzekeraars met 1,8 procent, het hoogst in de industrie met 3,4 procent.


Redactie Personeelsnet
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?