CNV wil gezamenlijke aanpak kredietcrisis
Dijkbewaking nodig van overheid, werkgevers en werknemer.
Vakbond CNV wil snel een gezamenlijke aanpak van kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties om de gevolgen van de kredietcrisis op te vangen. Weliswaar gebeurt er al het nodige, maar de samenhang ontbreekt, vindt het CNV.
Het kabinet heeft al veel gedaan voor de banken en kleinere bedrijven. Maar CNV-voorzitter Paas vindt dat er ook maatregelen moeten komen om werknemers te beschermen. Mensen ontslaan vindt Paas ‘het laatste wat je doet’. Een werkgever die personeel op straat dreigt te zetten, moet eerst alle alternatieven onderzoeken. Daarover wil Paas met werkgevers en kabinet afspraken maken.
Er zijn nu vooral problemen bij industriële bedrijven die afhankelijk zijn van de export. De vakbond geeft DAF, NedCar en ASML als voorbeelden van dergelijke bedrijven. De bedrijven maken dure producten die vaak met geleend geld betaald worden. Maar mogelijke klanten en hun banken durven kennelijk geen langlopende afspraken aan te gaan. De bedrijven zien daarom hun orders teruglopen.
Dijkbewaking nodig
Volgens Paas gaat het nu nog om een kleine groep specifieke bedrijven. ‘Vergelijk het met een scheur in de dijk. Dan moet je met z’n allen aan de slag om de polder leeg te pompen. Maar we kunnen beter samen de dijk goed in de gaten houden, want dan houden we droge voeten.’