COLUMN: Manager opleiden om medewerker te behouden

Ad Voerman weet: investeren in beter management is niet goedkoop, maar het loont altijd.

Omdat organisaties voor de continuïteit afhankelijk zijn van hun medewerkers, moeten ze systematisch investeren in de kwaliteit van leidinggevenden. Want personeelsverloop en ziekteverzuim worden in sterke mate beïnvloed door optreden van het management. Investeren in beter management is niet goedkoop, maar het loont altijd stelt Ad Voerman in zijn column.



Een grote Amerikaanse vereniging van HRM medewerkers vroeg haar leden waar de inspanningen op het terrein van training en opleiding op gefocust zijn.
De respons leverde het volgende op.
Van het totale budget voor training en opleiding gaat:

  • 60% naar leiderschapsontwikkeling

  • 3% naar training op klantgerichtheid

  • 9% naar vaardighedentraining

  • 8% naar het optimaliseren van de werkprocessen

Een andere vraag betrof de redenen waarom medewerkers de organisatie verlaten.
De respons daarvan leverde op dat medewerkers om de volgende redenen vertrekken:

  • 48% uit onvrede met het optreden van hun manager

  • 7% uit onvrede met het salaris

  • 2% uit onvrede met de secundaire arbeidsvoorwaarden

  • 17% wegens gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden

  • 25% omdat ze zich kunnen verbeteren

  • 1% overige redenen

De antwoorden zijn interessant genoeg om ook hier iets mee te doen. Verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren laten ook in ons land een vergelijkbaar resultaat zien.

Het vraagstuk van leidinggeven springt er nadrukkelijk uit. Onvrede over het optreden van de direct leidinggevende is met voorsprong de belangrijkste reden een organisatie te verlaten. Dat is op zichzelf geen nieuws. Al lang weten we dat de belangrijkste oorzaak voor het ziekteverzuim (ongeveer 60%) ligt in de relatie met de direct leidinggevende. Uit bovenstaand onderzoek blijkt bovendien dat veel organisaties kennelijk het belang van adequaat leidinggeven inzien. Immers, aan de investering in de ontwikkeling van hun managers, besteden de meeste organisaties het belangrijkste deel van hun trainings- en opleidingsbudget.
Wanneer echter de helft van de medewerkers de organisatie verlaat omdat ze ontevreden zijn met het optreden van hun baas, dan schort er nog zeer veel aan de kwaliteit van het gemiddelde management. En dat is een kwestie van majeur belang.

Het belang van menselijk kapitaal als zelfstandige productiefactor wordt steeds groter. Organisaties zijn voor hun succes, dat wil zeggen hun continuïteit, in toenemende mate afhankelijk van de kwalificaties van hun medewerkers. “The greater the power of technology, the more empowered and liberated its individual users become”.

Kijkend naar de inspanningen die veel organisaties zich op dit gebied getroosten, kan vooralsnog worden geconstateerd dat het effect daarvan te gering is. Wanneer de helft van je medewerkers weg wil omwille van het optreden van hun baas, dan is er structureel iets fout met de competenties van de gemiddelde manager.

Focus op de kwaliteit van de leidinggevende wordt dus steeds belangrijker in organisaties omdat de menselijk factor steeds crucialer wordt. Hier gaat de kost royaal voor de baat uit. Substantieel terugdringen van verloop en ziekteverzuim door systematisch te investeren in de kwaliteit van het management loont altijd!
Het gaat daarbij niet om het volgen van willekeurige conferenties. Het gaat om het bevorderen van de permanente ontwikkeling van het leidinggevende echelon, individueel en collectief.

Ook de soort training en opleiding zou kritisch tegen het licht moeten worden gehouden. Individual coaching on the job, regelmatig 360 graden onderzoek en organisatie-audits scoren over het algemeen meer effect dan conferentietoerisme en “uitjes op de hei”.

Ad Voerman
QMS Holland

U kunt Ad Voerman bereiken op het adres Hollandse Hout 336, 8244GP Lelystad.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?