Complimentje voor selecteur helpt sollicitant aan baan
Zelfde opvattingen en gevlei beter dan zelfpromotie.
Het sollicitatiegesprek is vaste prik bij de meeste organisaties. Maar een slecht gestructureerd selectiegesprek voorspelt nauwelijks of een kandidaat geschikt is. Het zou beter kunnen, maar in de praktijk zien selecteurs gestructureerde gesprekken niet zitten. Bovendien zijn ze gevoelig voor complimentjes. Dat stelt Marise Born, hoogleraar personeelspsychologie, op vrijdag 30 november 2007 in haar inaugurele rede voor het
Instituut voor Psychologie van de
Erasmus Universiteit Rotterdam.
Selecteurs denken volgens professor Born meestal vooraf niet goed na over de vragen die ze gaan stellen in het selectiegesprek. Bovendien maken ze vaak nauwelijks aantekeningen of gekwantificeerde beoordelingen. Managers houden graag zelf controle over het gesprek, en vinden het lastig om gestructureerde selectiegesprekken te voeren. Ze ervaren een dergelijk gesprek vaak als onpersoonlijk.
Complimentjes
Die behoefte aan persoonlijk contact geeft voordeel aan sommige sollicitanten. Want uit onderzoek blijkt dat sollicitanten meer kans op een baan hebben, als hun opvattingen over niet-werkgerelateerde onderwerpen overeenkomen. Ook blijken complimentjes aan het adres van de selecteur te werken. Dat werkt zelfs beter dan het ‘promoten’ van jezelf.
Een betere structurering van het selectiegesprek (
bijvoorbeeld met de STAR-methodiek) is daarom nodig en kan het aanmerkelijk meer voorspellende waarde geven, vindt professor Born.
Testen
Selectiepsychologie wordt steeds belangrijker, omdat de samenleving steeds meer gericht is op prestaties en capaciteiten. Volgens onderzoek is
algemene intelligentie nog steeds één van de beste voorspellers voor toekomstig werksucces. Werkprestaties worden het best voorspeld door de
nauwgezetheid en
betrouwbaarheid van de sollicitant te meten.
Er wordt dan ook heel wat af getest in de selectiepraktijk: videotests, webcams en computer games, die de sollicitant soms zelf thuis mag uitvoeren. Professor Born wil onderzoeken wat dergelijke technieken precies meten, en wat de waarde is van het thuis invullen van tests.
Vrouwen
Verder wil Born nagaan of moderne selectiemiddelen bepaalde groepen niet onbedoeld achterstellen. ‘Werken computerspelletjes bijvoorbeeld niet in het nadeel van vrouwen’, vraagt de professor zich af. Ze wil daarvoor onderzoek doen in het psychologisch lab, maar ook in daadwerkelijke selectieprocedures.