De wraak van gefrustreerde ICT-ers: klikken over illegale software

Gefrustreerde ICT-ers kunnen heel makkelijk hun (oud)werkgever een hak zetten. Via de site Verneukjebaas kunnen zij klikken over het gebruik van illegale software, zodat hun werkgever kans loopt op een fikse boete van de softwarepolitie. Eerder heeft Personeelslog geschreven over de mogelijkheden die ICT-ers hebben om hun werkgever aan te pakken, bijvoorbeeld uit wraak voor ontslag. Verneukjebaas maakt het gefrustreerde ICT-ers wel heel makkelijk. De site bestaat al sinds eind vorig jaar. Pas onlangs viel deze me op door een advertentie bij zoekmachine Google. IT-guerillas De initiatiefnemers achter de site hebben er alles aan gedaan om anoniem te blijven. "Verneukjebaas.com is een geheimzinnige club, dat is het veiligste voor ons en voor onze tipgevers", aldus de site. Eén van initiatiefnemers stelt zichzelf voor als 'Ferdi Link'. "Wij zijn een groepje IT-guerillas, vroeger systeembeheerders die zelf een keer hebben meegemaakt dat het bedrijf waar ze voor werkten geleid werd door een stelletje achterlijke dakhazen", aldus de verklaring op de site. "We kregen opdracht om elke dag de wet te overtreden doordat alle software die we moesten beheren illegaal was. Echt een rotsituatie. Ze zeiden dat er geen geld was, en dat ze mensen (ons dus!) zouden moeten ontslaan als ze hun zuurverdiende centjes aan software uit moesten geven." Anonieme ICT-ers Via een uitgebreid formulier op de site kunnen anonieme ICT-ers hun (oud)werkgever beschuldigen van het gebruik van illegale software. Verneukjebaas belooft de informatie door te geven aan de softwarepolitie; Business Software Alliance, een internationale organisatie binnen de ICT-branche die probeert softwarepiraterij tegen te gaan. "Wij zorgen ook dat er echt iets gebeurt met de informatie", schrijft Verneukjebaas dat inmiddels in acht landen actief is. "En de beloning delen we met de tipgevers, dus je slaat twee vliegen in één spetterende klap als je ons een goeie tip geeft." En naar eigen zeggen met succes. Verneukjebaas claimt inmiddels 561 werkgevers te hebben gemeld bij de softwarepolitie. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Verneuk je baasGefrustreerde ICT-ers kunnen heel makkelijk hun (oud)werkgever een hak zetten.
Via de site Verneukjebaas kunnen zij klikken over het gebruik van illegale software, zodat hun werkgever kans loopt op een fikse boete van de softwarepolitie.

Eerder heeft Personeelslog geschreven over de mogelijkheden die ICT-ers hebben om hun werkgever aan te pakken, bijvoorbeeld uit wraak voor ontslag.
Verneukjebaas maakt het gefrustreerde ICT-ers wel heel makkelijk. De site bestaat al sinds eind vorig jaar. Pas onlangs viel deze me op door een advertentie bij zoekmachine Google.

IT-guerillas
De initiatiefnemers achter de site hebben er alles aan gedaan om anoniem te blijven. "Verneukjebaas.com is een geheimzinnige club, dat is het veiligste voor ons en voor onze tipgevers", aldus de site.
Eén van initiatiefnemers stelt zichzelf voor als 'Ferdi Link'. "Wij zijn een groepje IT-guerillas, vroeger systeembeheerders die zelf een keer hebben meegemaakt dat het bedrijf waar ze voor werkten geleid werd door een stelletje achterlijke dakhazen", aldus de verklaring op de site.
"We kregen opdracht om elke dag de wet te overtreden doordat alle software die we moesten beheren illegaal was. Echt een rotsituatie. Ze zeiden dat er geen geld was, en dat ze mensen (ons dus!) zouden moeten ontslaan als ze hun zuurverdiende centjes aan software uit moesten geven."

Anonieme ICT-ers
Via een uitgebreid formulier op de site kunnen anonieme ICT-ers hun (oud)werkgever beschuldigen van het gebruik van illegale software.
Verneukjebaas belooft de informatie door te geven aan de softwarepolitie; Business Software Alliance, een internationale organisatie binnen de ICT-branche die probeert softwarepiraterij tegen te gaan.
"Wij zorgen ook dat er echt iets gebeurt met de informatie", schrijft Verneukjebaas dat inmiddels in acht landen actief is. "En de beloning delen we met de tipgevers, dus je slaat twee vliegen in één spetterende klap als je ons een goeie tip geeft."

En naar eigen zeggen met succes. Verneukjebaas claimt inmiddels 561 werkgevers te hebben gemeld bij de softwarepolitie.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?