Na een periode van groei, merken detacheringsbureaus dat de vraag naar flexibel personeel afneemt. Dat is terug te zien aan de omzet, die in het tweede kwartaal van 2024 met 5,2% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De vraag naar gedetacheerden is met 8,5% omlaag gegaan. Opvallend is dat detacheerders last hebben van opdrachtgevers die proberen om gedetacheerden in eigen dienst te krijgen.
Ondanks de uitdagingen zoals geopolitieke spanningen en kortere opdrachten, verwachten detacheringsbureaus toch een aantrekkende markt, Ze blijven daarom personeel aannemen, ook al neemt de zogenaamde leegloop met 0.7 procentpunt toe. De detacheerders hebben ook last van opdrachtgevers die gedetacheerden verleiden om in vaste dienst te treden. “Het zijn moeilijkere tijden aan het worden, ” aldus Fred Boevé van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN). Hij benadrukt dat goed werkgeverschap en flexibiliteit nog steeds essentieel zijn in deze complexe markt.
Belangrijke ontwikkelingen detachering: |
Omzetdaling: 5,2% minder per werkbare dag in Q2 2024 vergeleken met een jaar eerder. |
Leegloop: Stijging van gedetacheerden zonder opdracht met 0,7 procentpunt, van 5,2% naar 5,9%. |
Tariefstijging: Een toename van 3,9% in het tweede kwartaal van 2024. |
Vaste dienst: Het percentage medewerkers in vaste dienst steeg met 12,2% naar bijna 74%. |
Vakgebieden: Bijna alle vakgebieden krimpen, behalve het sociaal domein en secretarieel, die respectievelijk 10% en 24% stijgen. |
Uitdagingen en kansen
De detacheringsmarkt blijft complex door de aanhoudende tekorten op de arbeidsmarkt. Detacheerders moeten strategische keuzes maken in het aannemen van personeel en het accepteren van de tijd tussen opdrachten. De VvDN-leden anticiperen echter op betere tijden door het percentage medewerkers in vaste dienst te verhogen en actief naar interessante opdrachten te zoeken.
De kwartaalcijfers tonen aan dat nagenoeg elk vakgebied een omzetdaling per werkdag laat zien. Uitzonderingen zijn het sociaal domein en het secretariële vakgebied, met stijgingen van respectievelijk 10% en 24%. Vooral in het sociaal domein is de vraag naar gedetacheerden met de juiste competenties groot, vanwege toenemende complexe maatschappelijke vraagstukken.