FNV Bouw eist dat kabinet koopkracht herstelt
Als voorjaaroverleg mislukt, stellen bonden hogere looneisen.
Het kabinet negeert de wereldwijde financiële crisis, vindt vakbond
FNV Bouw. De bond is bang dat werkenden, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden daarvoor de rekening gepresenteerd krijgen. Als het kabinet de koopkracht niet herstelt, zullen de bonden dan ook hogere looneisen stellen. Bondsvoorzitter Dick van Haaster legt zo vast een hypotheek op het komende voorjaarsoverleg, eind april.
De agenda voor het voorjaarsoverleg van bonden, werkgevers en het kabinet moet volgens FNV Bouw worden gevuld met de gevolgen van de financiële crisis. ‘Er slaan nu al gaten in de koopkracht’, signaleert Haaster.
Gevolgen voor pensioenen
FNV Bouw voorziet vooral nadelige gevolgen van de kredietcrisis voor de pensioenen. De lage rente maakt de inkoop van pensioen duur en het geeft ook minder opbrengst. De groeiende inflatie maakt de indexatie onzeker en duurder.
Tenslotte leidt de koersval op de aandelenbeurzen tot fikse verliezen, terwijl er juist winst nodig is om de pensioenen te laten groeien met indexatie.
Hogere heffingen
Volgens FNV Bouw kregen bedrijven wel belastingverlagingen, maar is de Nederlandse burger juist meer gaan betalen. Dat komt vooral door stijgende gemeentelijke lasten en rijksheffingen.
De lonen zijn weliswaar met 3 à 3,5 procent toegenomen, maar dat effect wordt teniet gedaan door de verwachte inflatie van 2,5 tot 3,5 procent. Bovendien voorziet het kabinet in 2009 ook nog eens een BTW-verhoging van 19 naar 20 procent. En dat is ‘een extra hap uit de koopkracht’ stelt Haaster.
Meer loon
De bond vindt daarom dat het kabinet maatregelen moet nemen om de koopkracht van de burgers veilig te stellen. Zo niet, dan leggen de vakbonden fors hogere looneisen op tafel.