FNV wil 1500 euro minder belasting voor werkenden

Alle politieke partijen zijn het er over eens dat werk minder belast moet worden. Vakbond FNV doet een voorzet voor een nieuw belastingstelsel waarmee werkenden 1500 euro per jaar meer overhouden.

Volgens de FNV hebben vooral lage en de middeninkomens behoefte aan meer koopkracht. De lagere belastingen kosten rijkere mensen en bedrijven wel geld, maar is ook goed voor de huishoudens én voor de economie, want extra koopkracht leidt tot banengroei.

FNV-bestuurder Leo Hartveld stelt dat huishoudens nu te veel belasting betalen, doordat bedrijven en hoge inkomens steeds minder bijdragen. Volgens Hartveld is Nederland “door het goede onderwijs, de zorg, het wegennet, en al die andere voorzieningen een mooi land om te wonen. Dat houden we in stand door daar allemaal aan bij te dragen.’’

Aanpassing belastingstelsel
De politiek is momenteel druk bezig om plannen te maken over het belastingstelsel. De FNV roept de politiek op om ‘eerlijke keuzes’ te maken. Daarom wil de FNV:

  • Dat mensen meer te besteden krijgen. Dat wil de FNV bereiken door voor iedereen de belasting met € 500 te verlagen en door werk meer te laten lonen, via een belastingverlaging voor werkenden van ruim € 1.500. Ook wordt het tijd dat het bedrijfsleven zijn eerlijke belastingaandeel betaalt. Want nu betalen de huishoudens de onbetaalde rekening van de bedrijven.
  • Er moet meer werk gemaakt worden van aanpak van belastingfraude en -ontwijking. Dat kan door te investeren in de Belastingdienst en door Europees de belastingontwijking van multinationals aan te pakken. Daarin moet Nederland het voortouw nemen.
  • De ongelijkheid moet aangepakt, door een ‘Dagobertducktaks’ voor de vrije vermogens boven een half miljoen, en door de belasting op de hoogste inkomens te herstellen. De hoogste inkomens zijn de afgelopen jaren minder belasting gaan betalen (van 72 % naar 52 %). De FNV stelt een reparatie voor naar 60 % voor de mensen die jaarlijks minstens een ton verdienen.

Achterban wil rijken meer belasten
Uit onderzoek onder ruim 5000 FNV-ers blijkt dat een overgrote meerderheid ook vindt dat werk meer moet lonen. Twee derde van de ondervraagden vindt dat belasting op inkomen uit werk naar beneden moet door bedrijven meer te laten bijdragen, en ruim 70 procent vindt dat de lagere belasting op loon betaald moet worden door grote vermogens meer te belasten.

Uit het onderzoek blijkt verder ook dat ruim twee derde van de ondervraagden vindt dat het huidige belastingstelsel te weinig rekening houdt met lagere en middeninkomens. Een grote meerderheid vindt dan ook dat het huidige stelsel moet worden aangepast. Zo vindt 74 procent van de FNV’ers dat de hoogste inkomens meer belasting moeten betalen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?