Geen onkostenvergoeding meer in plaats van loon

Werkgevers mogen buitenlandse werknemers volgend jaar niet meer deels uitbetalen in de vorm van een onkostenvergoeding. Verder worden schijnconstructies aangepakt, door opdrachtgevers medeverantwoordelijk te maken voor het uitbetalen van het minimumloon aan werknemers.

Minister Asscher (SZW) gaat opdrachtgevers en aannemers aanpakken die weten, of moeten weten, dat werknemers niet voldoende betaald krijgen. De minister komt daarom in de loop van volgend jaar met een Wet Aanpak Schijnconstructies. Want (onder-)aannemers en opdrachtgevers bedenken steeds constructies die weliswaar niet illegaal zijn, maar volgens het kabinet wel ongewenst.

Door schijnconstructies met buitenlandse werknemers worden werknemers uit andere Europese landen onderbetaald en er ontstaat bovendien oneerlijke concurrentie met Nederlandse werknemers.

Loon of onkostenvergoeding?
De minister gaat het voor bedrijven onmogelijk maken om buitenlandse werknemers een deel van het minimumloon als onkostenvergoeding te betalen. Financieel gezien is dit voor de werkgever een voordelige constructie, omdat hij zo minder belasting en sociale premies afdraagt.

Maar het leidt tot oneerlijke concurrentie voor bedrijven die wel gewoon loon uitbetalen. Bovendien verdringen goedkope buitenlandse werknemers zo Nederlandse werknemers die wel volledig loon krijgen uitbetaald. Daarnaast wordt het voor werknemers makkelijker om naar de rechter te stappen als zij niet het cao-loon betaald krijgen.

Extra inspecteurs
De Inspectie SZW wordt in 2014 verder uitgebreid voor de aanpak van schijnconstructies. Verder gaan de inspecteurs ook de sociale partners adviseren en ondersteunen bij de handhaving van cao’s.

Bij de aanpak van schijnconstructies is internationale samenwerking cruciaal. De minister heeft de afgelopen periode daarom afspraken gemaakt met Polen, Roemenië en Bulgarije over het uitwisselen van informatie over werkgevers die bijvoorbeeld via schijnconstructies werknemers betalen onder het minimumloon.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?