Gemor over aanpak crisis, terwijl diepe recessie dreigt

Europese Commissie voorziet krimp en hogere werkloosheid.

De Europese Commissie voorziet voor Nederland een diepe recessie, waarbij consumenten minder besteden en de werkloosheid bijna verdubbelt. In 2010 zal de economie weer heel voorzichtig gaan groeien. Afgelopen vrijdag nam het kabinet nog nieuwe maatregelen om de crisis te bezweren, maar die aanpak kan niet op instemming rekenen van werkgevers en werknemers.

Volgens nieuwe ramingen van de Europese Commissie krimpt het bruto binnenlands product van Nederland in 2009 met 2 procent. Daarmee doet Nederland het zelfs slechter dan het gemiddelde van de EU-landen, dat met 1,8 procent krimpt. Vanaf 2010 gaat de Nederlandse economie weer groeien. Dat gebeurt dan heel voorzichtig, met een groeicijfer van 0,2 procent.

Stijgende werkloosheid
De krimpende export en binnenlandse bestedingen zorgen voor een oplopende werkloosheid. De Europese Commissie voorziet in Nederland een werkloosheidscijfer van 4,1 procent in 2009 en 5,5 procent in 2010.

Nederland doet het op dit vlak wel beter dan het gemiddelde van de EU. Want de werkloosheid zal in de hele unie oplopen tot 8,7 procent in 2009 en 9,5 procent in 2010.

Kabinetsmaatregelen onvoldoende
Het kabinet heeft afgelopen vrijdag een pakket maatregelen afgekondigd om de economische crisis het hoofd te bieden. De overheid stelt zich daarbij vooral garant voor leningen en verzekeringen van exporterende bedrijven. Maar het pakket kan op weinig bijval rekenen van werkgevers en vakbonden.

De garantieregelingen zijn weliswaar ‘noodzakelijk, maar onvoldoende’, vinden werkgeversorganisaties MKB en VNO-NCW. Verder stellen zij dat de exportkredietverzekering onvoldoende wordt verruimd.

De werkgevers vinden willen snel nieuwe maatregelen ter versterking van de economie, zoals die ook bij ons omringende landen zijn genomen. Die maatregelen (voor de bouw, infrastructuur, milieu, energiebesparing en innovatie) moeten direct leiden tot investeringen en bestedingen ter versterking van de economie.

Uitgaven naar voren halen
Ook de vakbonden willen dat de overheid meer direct investeert in de economie. Zo is het is cruciaal dat rijk, provincies en gemeenten investeren in technologie, infrastructuur en energie, vindt vakbond CNV. De overheden moeten daarvoor uitgaven naar voren halen die ze toch al van plan waren. Vooral in infrastructuur, kennis en duurzaamheid, stelt de bond.

'Als je ziet wat in veel buitenlanden gebeurt, steekt de Nederlandse inspanning daar nog mager bij af', vindt het CNV. ‘Als we bij een beginnende recessie niet scherp inzetten op scholing en innovatie, is de kans klein dat we op kennis blijven concurreren met het buitenland’, zo waarschuwt de vakbond het kabinet.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?