Bijna de helft van de zwangere vrouwen voelt zich gediscrimineerd op het werk, stelt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Werkgevers denken dat het zo erg niet is, maar willen wel ‘beter met zwangere vrouwen communiceren’.
De CGB stelde vast dat bijna de helft van de vrouwen zich benadeeld voelden tijdens of na de zwangerschap. Werkgevers betreuren dit, maar wijzen er op dat een aanzienlijk kleiner deel van deze vrouwen zich ook daadwerkelijk gediscrimineerd voelde. 'De CGB heeft namelijk niet verder onderzocht of in deze en in de andere gevallen ook daadwerkelijk sprake was van discriminatie', stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.
Zwanger op het werk is geen pretje
Zwangere vrouwen met een lager beroepsniveau of een tijdelijke baan hebben een verhoogde kans op discriminatie bij werving en selectie, aldus de CGB. Zo vermoedt 25% van de ondervraagden die werk zocht op VMBO-niveau dat ze zijn afgewezen vanwege hun zwangerschap, moederschap of kinderwens. Bij vrouwen op WO-niveau ligt dit percentage op 11%. Verder geeft 44% van de vrouwen met een tijdelijk contract aan dat dit niet is verlengd vanwege zwangerschap.
Zwangere vrouwen of moeders ondervinden ook negatieve gevolgen bij de toepassing van arbeidsvoorwaarden (31%). Zo moest verlof bijvoorbeeld gecompenseerd worden met vakantiedagen, of gingen promoties niet door. 23% ervoer discriminatie met betrekking tot de arbeidsomstandigheden. Het functioneren werd kritischer gevolgd en vrouwen kregen openlijk kritiek op de zwangerschap.
Werkgevers discrimineren ‘niet doelbewust’
De term discriminatie is wel een heel zwaar stempel in dit type situaties, vinden de werkgeverskoepels, want ‘het overgrote deel van de werkgevers discrimineert niet doelbewust’.
Werkgevers zoeken naar een evenwicht tussen de belangen van het bedrijf, de belangen van de werknemer en de wet- en regelgeving. Ook koesteren werkgevers volgens VNO-NCW en MKB-Nederland hun beste personeel. Een situatie van zwangerschap of ouderschap heeft daar doorgaans geen invloed op, aldus de werkgeversorganisaties.
Betere communicatie met zwangere werknemers
Voor VNO-NCW en MKB-Nederland zijn de uitkomsten van het rapport een teken dat ‘werkgever en werknemer beter moeten communiceren over werkgerelateerde beslissingen, als er sprake is van een zwangerschap of jong moederschap’.
De werknemer heeft daarin ook een belangrijke rol, aldus de werkgeversorganisaties. Werkgever en werknemer moeten allebei weten waar ze aan toe zijn, zodat eventuele problemen tijdig worden gesignaleerd en in overleg creatieve oplossingen kunnen worden bedacht. Zo kweken zij begrip voor elkaar en voorkomt men conflict en misverstanden, stellen de werkgeversorganisaties.
Duidelijk maken wat wel en niet mag
VNO-NCW en MKB-Nederland willen goede voorbeelden verspreiden zodat werkgevers van elkaar kunnen leren. Daarnaast is het nuttig nog eens eenvoudig op een rij te zetten wat volgens de regelgeving wel en niet mag. Maar dat vinden de werkgeversorganisaties een taak voor de overheid.