Het kabinet is opgelucht over het bereikte begrotingsakkoord voor 2013, net als een Kamermeerderheid. Maar nu het akkoord via De Telegraaf is uitgelekt, worden de gevolgen van de miljardenombuigingen pas echt duidelijk. Ook veel zekerheden in het HR-vakgebied gaan op de schop.
Demissionair premier Rutte is ‘blij dat de vijf Kamerfracties er in geslaagd zijn om het begrotingsakkoord af te ronden. Met het bereikte akkoord moet het mogelijk zijn het tekort terug te brengen naar 3% en houden we toch het huishoudboekje op orde’, verklaart Rutte. Het kabinet verwerkt het akkoord in de Voorjaarsnota die eind mei naar de Kamer wordt gestuurd.
Gevolgen voor HR
De gevolgen van de bezuinigingen en belastingverlagingen gaan iedereen in Nederland raken. Dat komt ook doordat eerdere zekerheden, bijvoorbeeld op het gebied van pensioen of ontslagrecht worden aangepakt. Daardoor zal ook iedere HR-adviseur met de wijzigingen te maken krijgen in de dagelijkse werkpraktijk.
Personeelsnet publiceerde op de dag van het akkoord al een overzicht van de gevolgen voor P&O-ers. Het artikel De HR-zaken in het begrotingsakkoord voor 2013 is nu aangepast op basis van de gelekte stukken in De Telegraaf, afgelopen weekend.
Werkgevers: kosten ontslag moeten écht omlaag
We willen de doorrekening van het CPB afwachten, stellen werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW, voordat er een echte reactie komt op het begrotingsakkoord. De ondernemers benadrukken wel nogmaals het belang ‘dat het akkoord de financiële stabiliteit van Nederland veilig stelt en bijdraagt aan het herstel van ons internationale imago. Dat is voor een open economie als de Nederlandse van zeer groot belang. De pijn van het akkoord wordt verdeeld, waarbij ook de ondernemers hun aandeel leveren’.
Verder spreken de werkgevers de nadrukkelijke wens uit dat ‘de aanpassingen in het ontslagrecht en de invoering van een eigen risico periode in de WW er echt toe leiden dat per saldo de kosten van ontslag voor bedrijven lager uitvallen, voor grotere en kleine bedrijven’.
FNV: akkoord sloopt koopkracht
Vakcentrale FNV heeft weinig warme woorden voor het begrotingsakkoord over. ‘Wij zijn blij dat de kiezer op 12 september aan zet is, want dit zijn heel onverstandige maatregelen’, stelt FNV-voorzitter Agnes Jongerius.
Volgens de vakcentrale wordt de koopkracht ‘keihard aangepakt door een stapeling van bezuinigingsmaatregelen: hoger eigen risico in de zorg, een lagere onbelaste reiskostenvergoeding, de btw-verhoging en natuurlijk de nullijn voor ambtenaren’. Daarnaast ‘schrapt de Kunduz-coalitie ook de fatsoenlijke oudedagsvoorziening, breekt het de arbeidsmarkt af, tornt aan een beschaafde ontslagbescherming en laat de woningmarkt braak liggen’.
Volgens Jongerius is de aandacht van de vijf partijen ‘blind gefocust op de korte termijn bezuinigingen. Deze plannen remmen de economische groei, zijn een aanslag op de koopkracht en laten de werkloosheid onnodig oplopen. En de werkgevers worden weer ontzien.' De plannen schieten volgens de FNV dan ook tekort om het consumentenvertrouwen te herstellen. ‘Mensen verkeren in grote onzekerheid over hun baan, inkomen, pensioen en hun toekomst. We moeten hun vertrouwen terugwinnen, dus nu niet slopen, maar bouwen.'
ANBO: senioren worden hard getroffen
De grootste belangenorganisatie voor senioren, ANBO, vreest dat ouderen hard getroffen worden door de bezuinigingen. ‘AOW’ers met een pensioen van meer dan 10.000 euro hebben straks flink meer koopkrachtverlies dan andere vergelijkbare inkomensgroepen. Maar ook door lastenverzwaringen, krijgen ouderen het flink voor de kiezen’. ANBO vindt dat ‘de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, maar dit is onevenredig. Wel is het een goede zaak dat mensen met alleen AOW worden ontzien’.
Verder vinden de ouderen het ‘onacceptabel dat het zwaarbevochten pensioenakkoord van tafel gaat. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog, totdat deze op 66 staat in 2019. Als overgangsmaatregel blijft tot 2015 AOW op 65 mogelijk, maar mensen moeten dan wel het geleende bedrag aan AOW terugbetalen op termijn. ‘Idioterie’ vindt ANBO, want ‘waarvan moet die eerder ontvangen AOW dan worden terugbetaald?’