Goede arbeidskans voor helft van de Nederlanders

Bijna de helft van de Nederlandse beroepsbevolking heeft nu goede kansen op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd zit 51% van de Nederlandse beroepsbevolking in ‘de badkuip’, want daar is het arbeidsaanbod groter dan de vraag.

De groep met een goede arbeidsmarktpositie is met drie procent verbeterd ten opzichte van het vierde kwartaal 2015 en zelfs een 23 procent beter ten opzichte van twee jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group.

Aantrekkende economie verkleint badkuip
De aantrekkende economie zorgt ervoor dat er steeds meer mensen een betere arbeidsmarktkans krijgen. Dit is vooral het gevolg van de sterk aantrekkende vraag (alleen in 2015 waren er al 22% meer online vacatures) en het afnemende aanbod op de arbeidsmarkt.

Hierdoor ontstaat er relatief meer schaarste en verbetert de arbeidsmarktpositie van de beroepsbevolking. Maar de schaarste neemt vooral toe in segmenten van de arbeidsmarkt waar het aanbod van mensen al krap was. Het effect van de economische groei op mensen die al slechte kansen hadden, is beperkt.

Uit de badkuip
De beroepsgroepen die in het eerste kwartaal van 2016 ‘uit de badkuip’ zijn gekomen en een arbeidsmarktkans hebben van boven de 70, zijn:

  1. Dienstleiders en coördinatoren (mbo)
  2. Systeem- en applicatiebeheerders (mbo)
  3. Network administrators (mbo)
  4. Winkelverkoopleiders (mbo)
  5. Kappers (mbo)

Eén op de zes personen is kwetsbaar
In de afgelopen twee jaar is de groep kwetsbaren op de Nederlandse arbeidsmarkt afgenomen van 27% naar 17%. Bij- en omscholing, evenals grotere reis- en verhuisbereidheid, kan helpen om hun arbeidsmarktkansen te verbeteren.

Intelligence Group adviseert deze groep om goed te kijken naar wat er gevraagd wordt in vacatures op hun niveau, om vervolgens bij te scholen op vaardigheden die men niet bezit.

De meest kwetsbare groepen op Nederlandse arbeidsmarkt zijn:

  1. Beleidsmedewerkers (mbo)
  2. Receptionisten (vmbo)
  3. Verzorgenden (vmbo)
  4. Financieel-administratief medewerkers (vmbo)
  5. Administratief medewerkers (mbo)
  6. Secretaresses (vmbo)
  7. Conciërges en beheerders (mbo)
  8. Sportinstructeurs (mbo)
  9. Beladers en orderpickers (vmbo)
  10. Sociaal, maatschappelijk, agogisch werkers (vmbo)


MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?