Goede voorbeelden moeten re-integratie bevorderen
Mensen met lichte arbeidshandicap voor MKB behouden.
MKB-Nederland gaat voorbeelden verzamelen van succesvolle re-integratieprojecten en die onder de aandacht brengen van alle aangesloten branches. De organisatie van het Midden– en Kleinbedrijf gaat ook met andere werkgevers- en werknemersorganisaties overleg voeren over hoe de re-integratie van werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn het beste kan verlopen.
MKB-Nederland presenteerde het idee bij het bestuur van de Stichting van de Arbeid. Dit overlegorgaan van werkgevers en werknemers, kwam afgelopen vrijdag bijeen om over de arbeidssituatie van mensen met een ‘lichte’ arbeidshandicap te overleggen.
Uit onderzoek bleek eerder dat 46% van deze werknemers met een lichte arbeidshandicap weer aan het werk is, hetzij bij de oude werkgever, hetzij bij een andere werkgever. Maar met 43% gaat het een stuk minder. Deze groep werkt niet meer en heeft ook geen dienstverband. Omdat de mensen in deze groep een lichte arbeidshandicap hebben, komen zij ook niet in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Good practice
Eén van de aanbevelingen van de Stichting van de Arbeid is daarom dat werkgevers en werknemers op ondernemings- en sectorniveau gaan overleggen over de invulling en uitwerking van deze gezamenlijke verantwoordelijkheid.
MKB-Nederland gaat ‘good practices’ verzamelen en onder de aandacht brengen van de aangesloten branches. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan initiatieven ter bevordering van re-integratie langs het ‘tweede spoor’: buiten de organisatie waar de werknemer werkzaam is, wanneer mocht blijken dat deze niet in het eigen bedrijf te re-integreren is.