Hoogopgeleide werknemers verdienen meer dan mensen die niet naar de hogeschool of universiteit zijn geweest. Maar bij bedrijven waar veel hoogopgeleide medewerkers werken, blijkt het gemiddelde salaris voor álle werknemers hoger. Doordat vaardigheden elkaar daar goed aanvullen, verdienen laagopgeleiden in zo’n organisatie zelfs bijna 2 procent meer voor elke 10 procent extra hoogopgeleiden.
Dat blijkt uit promotieonderzoek van Paul Verstraten aan de VU. Verstraten onderzocht of we in de relatief kleine Nederlandse steden net zo productief kunnen zijn als in wereldmetropolen zoals Londen, waar ook de lonen veel hoger liggen. Verder vroeg hij zich af hoe hoogopgeleiden het loon van laagopgeleiden beïnvloeden.
Steden profiteren van samenwerking
Voor Nederlandse begrippen is Amsterdam een grote stad, maar op wereldschaal is het op zijn best een middelgrote gemeente. Verstraten vroeg zich af of Nederland zonder écht grote stad wel economisch kan concurreren op mondiaal niveau. Hij merkte dat economische voordelen van steden grotere afstanden kunnen overbruggen.
In Nederland zijn veel kleine tot middelgrote steden die op korte afstand van elkaar liggen. Daardoor heb je niet de nadelen van een grote metropool, maar wel de economische voordelen ervan. Want de korte afstanden tussen personen leiden tot meer én betere kennisoverdracht. Samenwerking tussen gemeenten kan daardoor ook positief uitpakken voor de productiviteit in alle omliggende steden.
Verspreiding van kennis en ideeën op het werk
Niet alleen steden hebben baat bij samenwerking, maar ook hoog- en laagopgeleide mensen in de organisatie. Alle werknemers profiteren van hoopopgeleiden binnen een bedrijf, omdat dit positief uitpakt voor de verspreiding van kennis en ideeën.
“Als je investeert in je opleidingsniveau, dan ben jij niet de enige die daarvan profiteert, de samenleving profiteert daar ook van”, aldus Verstraten.
Hoger loon door samenwerking met hoogopgeleiden
Laagopgeleiden profiteren het meest van de samenwerking met hoogopgeleiden. Dat komt door kennisoverdracht, maar ook omdat ze over vaardigheden beschikken die een goede aanvulling vormen op de vaardigheden van hoogopgeleiden.
Laagopgeleiden verdienen daardoor tot wel 1,8% meer loon voor elke 10 procentpunt toename in het aandeel hoogopgeleiden binnen de organisatie.
MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief