Hoogopgeleide allochtonen halveren achterstand op arbeidsmarkt

Verstandige studie moeilijk vol te houden zonder motivatie.

Allochtonen die goed opgeleid zijn, zitten veel minder vaak zonder baan dan in 2003. De werkloosheid onder hoogopgeleide allochtonen is gehalveerd, maar is nog wel twee keer zo hoog als onder ‘blanke’ hoogopgeleiden. Huidskleur speelt wel een rol, maar veel minder dan opleiding en motivatie. Dit blijkt uit onderzoek van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). De RWI stelt dat de economische opleving de arbeidsmarktpositie van hoogopgeleide allochtonen goed doet, maar dat er ook een daadwerkelijk structurele verbetering te zien is.

Allochtone jongeren proberen strategische keuzes te maken om werk te vinden. Zo valt het op dat zij vooral een studierichting kiezen met een zonnig arbeidsmarktperspectief. Een verstandige keuze, maar een studie volhouden waar je hart niet bij ligt, is wel heel lastig. En zonder voldoende motivatie en affiniteit met een opleiding, vallen studenten eerder uit.

Hoewel de achterstand kleiner geworden is, zijn allochtone hoogopgeleiden vergeleken met autochtonen vaker werkloos. Verder moeten zij langer naar werk zoeken en werken ze vaker onder hun opleidingsniveau. Dit komt door een samenspel van kleinere factoren, zegt de RWI: mindere taalbeheersing, de bescheiden opstelling van allochtonen tijdens sollicitatiegesprekken en op het gebrek aan relevante of perspectiefvolle stages.

Allochtone studenten doen bovendien minder mee in het studentenleven en hebben ook minder nevenactiviteiten. Daardoor kunnen ze als starter op de arbeidsmarkt een minder imposant CV presenteren.

Volgens allochtonen zélf, speelt huidskleur en afkomst wel een rol bij de beoordelingen tijdens sollicitaties, maar veel minder dan de gekozen opleiding en motivatie. Positief is ook dat eenmaal op de werkvloer, de afkomst nog nauwelijks een rol speelt.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?