In het Verenigd Koninkrijk worden veel nieuwe banen opgevuld met personeel uit EU-landen. De Brexit stelt HR-managers van bedrijven in het VK daarmee voor een uitdaging. Want Europees personeel zoekt nu veel minder naar werk in het VK. De verwachting is dat deze werknemers werk gaan zoeken in andere landen, zoals Nederland.
Britse werkgevers blijken zeer afhankelijk van Europese werknemers, want van de nieuwe banen sinds 2008, zijn daar één miljoen opgevuld met Europese werknemers. En die Europese werknemers zijn steeds minder geneigd een baan te zoeken in het Verenigd Koninkrijk, meldt vacaturesite Indeed.
Veel minder mensen zoeken werk in VK
Sinds begin 2017 is het aantal mensen in andere EU-landen dat online naar een baan in het Verenigd Koninkrijk zoekt, met achttien procent afgenomen. Dit is de sterkste daling sinds het land in juni 2016 instemde met een Brexit.
Daarentegen neemt het aantal zoekopdrachten naar banen in tegenovergestelde richting juist toe: het aantal Britten dat werk zoekt in andere EU-landen, stijgt al sinds begin januari 2017.
VK zeer afhankelijk van EU-werknemers
Uit een analyse van officiële Britse statistieken blijkt 44,3 procent van de nieuwe banen die sinds 2008 in het land zijn gecreëerd, zijn opgevuld door werknemers uit andere EU-landen. Die afhankelijkheid is het grootst in de productie en hospitality-branche. Buitenlandse Europese werknemers vullen een kwart (26 procent) van de banen in deze branches in.
De Brexit kan als gevolg hebben dat Europese werknemers lastiger werk kunnen krijgen in het Verenigd Koninkrijk. Als daarnaast de economie krimpt, kan het betekenen dat nog meer EU-werknemers elders in Europa werk gaan zoeken.
HR-managers maken zich zorgen over EU-personeel
Uit recent onderzoek van Willis Towers Watson onder 100 senior HR-managers uit Europa, blijkt dat zij zich vooral zorgen maken over het werven en behoud van talentvolle werknemers in het Verenigd Koninkrijk. Bedrijven zijn daarnaast ongerust over de waarde van salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden voor buitenlandse werknemers.
De Brexit heeft vooral veel impact op Europese bedrijven met sterke handelsbelangen in het Verenigd Koninkrijk. Zij bereiden zich voor op de vraag hoe zij bij hun Britse bedrijfstakken genoeg werknemers kunnen blijven behouden en opleiden.
Medewerkers met specifieke vaardigheden blijven nodig
Een derde (33%) van de HR-managers ziet een uitdaging in het aantrekken en behouden van Europese werknemers met specifieke vaardigheden. Ook ziet 31 procent de mobiliteit van werknemers in managementfuncties tussen het Verenigd Koninkrijk en EU-landen als een probleem.
Dan gaat het voornamelijk over senior managementfuncties en functies die specifieke vaardigheden vereisen, zoals vrachtwagenchauffeurs en meertalige callcentermedewerkers.
Minder salaris door daling pond
Door de Brexit worden ook Britse salarissen voor buitenlandse werknemers minder aantrekkelijk. De sterke daling van het Britse pond, maakt daarnaast secundaire arbeidsvoorwaarden en bonussen minder aantrekkelijk. Sommige bedrijven proberen dat te compenseren door salarissen en andere vergoedingen te verhogen.
Vijftien procent van de bedrijven past hun financiële vergoedingen voor expats daarop aan, terwijl zeventien procent zegt dit ook van plan te zijn.