'Slecht getimed, hard, niet sociaal en nauwelijks uitvoerbaar voor HR-professionals'. Dat vindt HR-beroepsorganisatie NVP van de plannen om het ontslagrecht te hervormen. NVP vindt dat ouderen te zwaar worden getroffen en wil dat het kabinet de plannen uitstelt en de huidige WW handhaaft voor 50 plussers.
Na interne discussies over de hervorming van het ontslagrecht, is de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) tot een standpunt gekomen over de plannen van het kabinet.
Aan duidelijkheid laat dat standpunt niets te wensen over: de voorstellen voor de wijziging van het ontslagrecht zijn slecht getimed, hard, niet sociaal en nauwelijks uitvoerbaar voor HR-professionals, vindt de NVP.
Verlies van een generatie 50-plussers
Namens de 4 duizend leden uit de HR-beroepsgroep, stelt de NVP dat het ontslagplan van het kabinet ‘grote impact heeft op de arbeidsmarktsituatie van ouderen’ en dat het beleid ‘tot serieuze verarming zal leiden en tot het langdurige verlies van een generatie 50 plussers’.
De NVP staat pal voor de oudere werknemers. Niet alleen omdat de ontslagbeleidsplannen nauwelijks bescherming bieden voor ouderen, maar ook omdat deze groep toch al te maken heeft met vooroordelen dat ze te duur zouden zijn, minder inzetbaar of vaker ziek.
Slechte timing, niet uitvoerbaar voor HR
‘Het gemak waarmee ouderen, met nauwelijks enige bescherming, ontslagen worden in combinatie met de bestaande vooroordelen, zorgt ervoor dat deze groep moeilijk meer aan het werk komt en extra hard getroffen wordt’, stelt de NVP.
‘De timing en de hardheid van de voorstellen zijn niet sociaal en het zal de beroepsgroep, HR professionals, bij de uitvoering hiervan zeer moeilijk maken een menselijke maat te hanteren’.
Uitstellen tot 2018, overgangsrecht nodig
De NVP doet een oproep aan de regering en de sociale partners om de maatregelen uit te stellen tot 2018, in de hoop dat de arbeidsmarkt dan beter is. In ieder geval wil de NVP overgangsmaatregelen voor bijvoorbeeld 50 plussers, zoals het handhaven van bestaande ontslagvergoedingen en de duur van WW.
De NVP neemt duidelijk stelling tegen de huidige plannen omdat het voor juist die werknemers beduidend slechter wordt. De beroepsvereniging hoopt dat de politiek haar adviezen ter harte neemt, in de hoop dat organisaties niet (opnieuw) met wetgeving worden opgezadeld, ‘die in de praktische uitvoering op te veel bezwaren stuiten’.