Idee: werkgevers compenseren voor 55-plus personeel

Het beleid om ouderen duurzaam inzetbaar te houden, werkt niet. Slechts 12,7 procent van Nederlanders heeft nog een baan na zijn 65e, terwijl de werkloosheid onder 55-65 jarigen is opgelopen naar 30,5 procent. Het kabinet moet daarom in actie komen, bijvoorbeeld door werkgevers financieel te compenseren.

Dat stelt Annet de Lange, lector Human Resource Management aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Zij heeft haar advies overhandigd aan minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op het jaarlijkse BA&O-congres voor arbeids- en organisatieprofessionals.

Beleid met hoog alibigehalte
De Lange, tevens visiting professor van de Universiteit van Stavanger (Noorwegen), bepleit een mix van financiële prikkels voor werkgevers, meer ontwikkelkansen voor oudere werknemers en een sterkere verankering van leefstijlverbeteringen in de arbeidsvoorwaarden.

Het huidige beleid kent volgens haar ‘een hoog alibigehalte’ en is daardoor te vrijblijvend en ineffectief. 'Het kabinet zegt dat het thema aandacht heeft, maar een samenhangende aanpak en actieve prikkels ontbreken. Die zijn nodig en moeten worden geborgd door de overheid, omdat anders werkgevers al snel kiezen voor het aantrekken en behouden van jonge(re) medewerkers.'

Werkgevers compenseren
Asscher kan met enkele concrete maatregelen meer 55-plussers aan het werk houden, aldus De Lange. Dat is nodig omdat werknemers uit die groep die hun baan verliezen maar weinig kans maken op nieuw werk. En als ze een nieuwe baan krijgen dan gaat het om tijdelijke contracten.

HULPMIDDEL: Stappenplan ouderenbeleid opstellen

Door werkgevers gedurende de dienstbetrekking van 55-plussers financieel te compenseren wordt deze groep erg geholpen. 'Nu wordt vaak gezegd dat ze te duur zijn en daarom salaris moeten inleveren. Deze ‘demotie-framing’ motiveert 55-plussers niet om door te werken en roept bij werkgevers het beeld op dat het in dienst nemen van ouderen geen rendabele investering is. Het verschil met de bestaande reïntegratiepotjes is dat die meestal voorzien in een eenmalige bijdrage bij indienstneming. Bovendien is er de tendens deze budgetten te korten.

Investeer in deskundigheid
Verder verdienen ouderen meer kansen om zich te professionaliseren in hun huidige functie, of om makkelijker te veranderen van beroep. 'Dat hoeft niet eens gepaard te gaan met een hogere beloning. De mogelijkheid via professionele verdieping en verbreding (meer deskundigheid) van meer betekenis te zijn voor een organisatie, vinden veel van hen al voldoende. En als werkgever krijg je er veel voor terug. Ervaringen in Scandinavië, maar ook eigen onderzoek in Nederland met Uitzendbureau 65plus , laten zien dat oudere werknemers vaak zeer betrokken en resultaatgericht zijn.'

Tot slot hoort het actief stimuleren van leefstijlverbeteringen een vast bestanddeel te worden van de arbeidsvoorwaarden. 'Ouderen zijn kwetsbaarder, zowel fysiek als mentaal, maar dat betekent niet dat je met een 55-plusser in dienst haast onverantwoorde risico's neemt. De komende decennia wordt investeren in fitheid, vitaliteit en flexibiliteit een voorwaarde om de inzetbaarheid en productiviteit van medewerkers, jong én oud, op peil te houden.'

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?