Kennisdeling werkt net als cadeautjes geven

Mensen delen kennis omdat ze dat zelf graag willen.

Organisaties die hun menselijk kapitaal volledig willen benutten, doen er goed aan om contacten en netwerken van hun personeel te stimuleren. Mensen blijken best bereid om kennis te delen, ook als ze daar niet toe verplicht zijn. Het lijkt namelijk op het uitwisselen van cadeautjes.

Dat constateert promovendus René van de Eijk in zijn proefschrift Behind Networks: Knowledge Transfer, Favor Exchange and Performance. Van de Eijk promoveert daarmee op vrijdag 30 januari 2009 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Organisaties staan voor de uitdaging om aanwezige en nieuwe kennis te ontwikkelen. Die kennis is namelijk nodig om nieuwe producten effectiever en efficiënter te produceren. Het delen van kennis is volgens Van de Eijck een ‘sociaal coöperatief proces’, want het gevolg van menselijke interactie.

Cadeautjes uitwisselen
Kennisdeling komt tot stand door de communicatie over en weer tussen mensen. Het komt voort uit individuele doelstellingen en drijfveren. Het is een proces van geven en nemen, en heeft daarmee overeenkomsten met het uitwisselen van cadeautjes.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?