Klagen bij Commissie Gelijke Behandeling heeft resultaat

Onderscheid vaak ondoordacht en onnodig.

Bij de Commissie Gelijke Behandeling zijn vorig jaar 621 verzoeken om een oordeel ingediend, een toename ten opzichte van 2004 met 45%. Driekwart van de uitspraken van de commissie worden opgevolgd. Zo blijkt uit het Jaarverslag over 2005 van de CGB.

De CGB sprak in 245 zaken een oordeel uit (2004: 186) en gaf zes maal een advies. De toename van het aantal oordelen kwam vooral door discriminatie opgrond van leeftijd. Dat komt door de recente invoering van deze discriminatiegrond, in mei 2004. Over deze discriminatiegrond heeft de commissie eind 2005 en begin 2006 ook nog vier adviezen uitgebracht.
Overigens is er sprake van een stijging bij nagenoeg alle discriminatiegronden. Alleen over discriminatie vanwege seksuele gerichtheid, blijft het aantal verzoeken en oordelen achter.

Een oordeel van de CGB hoeft niet te worden opgevolgd. Maar als de klager in het gelijk is gesteld, oordeelt de rechter meestal overeenkomstig. De uitspraken van de commissie zijn dus moeilijk te negeren. Dat blijkt ook in de praktijk. Want als de CGB een oordeel uitspreekt, wordt in 73% van de gevallen waarin dat mogelijk is, het oordeel ook daadwerkelijk opgevolgd. Daarmee is de trend van vorgaande jaren voortgezet.

Voorbeelden
De CGB geeft in het jaarverslag enkele aansprekende voorbeelden van uitspraken die zijn opgevolgd in de praktijk. Deze zijn:

  • de christelijke school die een niet-praktiserende moslima afwees als roostermaker, sloot met haar alsnog een overeenkomst;
  • werkgevers die vrouwen benadeelden bij de toepassing van arbeidsvoorwaardenregelingen, of deeltijders slechts gedeeltelijk compenseerden voor cursussen, pasten hun regelingen aan;
  • de voor gehandicapten en chronisch zieken nadelige bepaling in de polisvoorwaarden van een collectieve ziektekostenverzekering is geschrapt;
  • een sociale dienst heeft een oudere uitkeringsgerechtigde alsnog een opleidingstraject aangeboden, terwijl zij dat eerder wegens leeftijd had geweigerd;
  • het deurbeleid van de horeca in Utrecht is aangepast volgens de aanbevelingen van de CGB aan het samenwerkingsverband van gemeente, horecaondernemers, politie en openbaar ministerie.

    Volgens de commissie gaat het bij uitspraken vaak niet om bedoelde discriminatie. Want onbeduidende zaken blijken soms een groot onderscheid in de hand te werken. Dat gebeurt vaak ondoordacht en onnodig, waardoor het probleem eenvoudig kan worden opgelost.
    Doorsturen:

    Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

    Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?