Koopkrachttabel niet fraai voor ouderen, singles en minima

De bezuinigingen van het kabinet Rutte II zorgen voor een forse daling van de koopkracht, soms wel tot bijna 7 procent tot 2017. Dat blijkt uit een tabel met de koopkrachtontwikkelingen, die minister Asscher (SZW) vandaag heeft gepubliceerd.

De oppositiepartijen hadden Asscher om duidelijkheid gevraagd over de koopkracht van verschillende groepen Nederlanders. Eerdere berekeningen op basis van de kabinetsplannen leken te wijzen op tientallen procenten achteruitgang voor mensen die meer dan twee keer modaal verdienden. Nu de brief met koopkrachtgegevens er is, blijken de effecten in dat licht bezien wel mee te vallen, maar de gevolgen zijn voor sommige groepen mensen toch heel fors.

Koopkrachtontwikkeling van 18 huishoudens
Het kabinet heeft geprobeerd om de inkomensverdeling volgens drie lijnen te beïnvloeden. Zo moet werken meer gaan lonen, moeten de lage- en middeninkomens worden ontzien en zal van hogere inkomens een grotere bijdrage worden gevraagd.
Wie hieronder in de tabel de 18 voorbeeldhuishoudens bekijkt, ziet dat deze uitgangspunten niet overal even goed uit de verf komen.

De ontwikkeling van de koopkracht van 18 standaardhuishoudens tot 2017 kunt u zien in onderstaande tabel, die door de redactie van Personeelsnet is vereenvoudigd. Het gaat hier om gemiddelden die voor de grootste groepen zullen gelden, maar de effecten kunnen individueel wel hoger òf lager uitvallen.

Totale koopkrachtontwikkeling 2013-2017 voor standaardhuishoudens door de maatregelen van Rutte I, het Kunduzakkoord én Rutte II
Actieven
 
Alleenverdiener met kinderen  Koopkrachteffect tot 2017
Modaal (= circa 33.000 euro)
2x Modaal

- 3,5%
- 6,25%

Tweeverdieners  
Modaal + ½ x modaal met kinderen
2 x Modaal + ½ x modaal met kinderen
Modaal + modaal zonder kinderen
2 x Modaal + modaal zonder kinderen

+ 2,5%
- 3,25%
+ 2,25%
- 3,0%

Alleenstaande  
Minimumloon
Modaal
2x Modaal
+ 2,25%
+ 2,0%
- 5,75%
Alleenstaande ouder  
Minimumloon
Modaal
+ 6,75%
+ 0,75%
Inactieven
 
Sociale minima  
Paar met kinderen
Alleenstaande
Alleenstaande ouder
- 3,25%
- 3,75%
- 5,25%
AOW (alleenstaand)  
Alleen AOW
AOW + 10.000 euro pensioen
0%
- 6,25%
AOW (paar)  
Alleen AOW
AOW + 10.000 euro pensioen
- 0,5%
- 3,25%

Koopkracht moeilijk te voorspellen
Het kabinet bezuinigt 16 miljard euro om de overheidsfinanciën van Nederland weer op het goede spoor te krijgen. Dan is het onvermijdelijk dat de koopkracht van mensen achteruit gaat, schrijft minister Asscher. Hij wijst er daarbij overigens op, dat de koopkracht al eerder werd aangetast door maatregelen van vorige kabinet en de partijen die het Kunduz-akkoord sloten, zoals de verhoging van de BTW.

Het huidige kabinet heeft veel van die maatregelen overgenomen en die voor een ander deel gerepareerd. Dat gebeurt voornamelijk door de inkomensafhankelijke zorgpremie in te voeren, waarover al veel beroering is ontstaan. Asscher begrijpt de zorgen van veel mensen, maar kan die ‘helaas toch niet volledig wegnemen’. Het berekenen van de koopkracht voor een hele kabinetsperiode gebeurt namelijk nooit, omdat de koopkracht zo ver vooruit nauwelijks te voorspellen is. Dat komt door de factoren die de koopkracht zullen beïnvloeden en nu nog helemaal niet bekend zijn.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?