Lagere groei en hoge inflatie leiden tot forse looneisen

CNV: minstens 5 procent in sectoren met loonachterstand.

De Nederlandse economie blijft de komende jaren doorgroeien, maar het echte uitbundige is er wel af. De komende twee jaar vertraagt de groei, terwijl de inflatie fors oploopt. Dat bericht het Centraal Planbureau (CPB) in het Centraal Economisch Plan 2008. Het kabinet moet de gevolgen van de inflatie compenseren, vindt vakbond CNV. Zo niet, dan dreigen hogere looneisen, tot wel meer dan 5 procent.

In 2007 groeide de economie nog zeer voorspoedig, met 3,5%. In 2008 rolde de wereld de kredietcrisis in, en sindsdien zwakt de wereldhandel af. Daarom valt de economische groei terug, terwijl de geldontwaarding toeneemt. De inflatie loopt volgens het CPB op tot 2,75% in 2009. Vooral in de tweede helft van 2008 neemt de inflatie toe, bijvoorbeeld door hogere huren, lokale belastingen en de energieprijzen.

Koopkracht op peil houden
De lonen stijgen in 2008 met 3,25% en in 2009 met 3,75%. Door deze loonstijging, is het aandeel van arbeidskosten in de prijs van producten ook groter.

Vakbond CNV heeft grote zorgen over de inflatiestijging in 2009. De overheid moet, als grootste veroorzaker van de inflatieverhoging, maatregelen nemen om de koopkracht op peil te houden, vindt vice-voorzitter van het CNV Rienk van Splunder.

5 procent loonvraag
In 2008 is al 3,25% loonstijging nodig om de koopkracht op peil te houden. Volgend jaar zal minimaal 4% loonsverhoging nodig zijn voor koopkrachtbehoud. Volgens Van Splunder gaat dit tot onrust leiden in CAO’s met een looptijd van 2 of 3 jaar waarin een loonstijging onder de 3% is afgesproken. In sectoren waar sprake is van een achterstand kan dit zelfs een loonvraag van 5% of hoger betekenen.

Van Splunder wil daarom dat de overheid lokale lasten bevriest en de benzineaccijnzen en de BTW niet verhoogt, want die verhogingen zijn een aanjager van de inflatie. Het CNV zal kostenbeheersing en maatregelen voor lage en middeninkomens op de agenda zetten van het voorjaarsoverleg met de sociale partners.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?