Langer zorgverlof moet meer balans brengen

Het kabinet gaat onderzoeken of het zorgverlof voor werknemers verruimd kan worden. Ook moet worden bekeken of vaders langer verlof kunnen opnemen na de geboorte van hun kind en of er regels moeten komen over flexibele werktijden.

Dat is de uitkomst van een expertbijeenkomst met het kabinet over het combineren van werk en zorg. Bij deze bijeenkomst waren onder meer werkgevers- en werknemersorganisaties, wetenschappers, bedrijven en vertegenwoordigers van mantelzorgorganisaties. Eerder hebben werkgevers laten weten dat zij extra verlofregelingen voor werknemers helemaal niet nodig vinden, omdat er in de praktijk nauwelijks problemen zouden zijn.

HANDIG: Schema verlofvormen

Ook volgens het kabinet zijn werknemers en werkgevers ‘gezamenlijk verantwoordelijk voor het maken van afspraken over het combineren van werk en zorg’. Daar bovenop wil het kabinet nog iets doen, zoals het recht op langer zorgverlof. ‘De komende tijd blijven kabinet en sociale partners daarom het gesprek over arbeid en zorg voeren’.

Werknemers gaan minder werken of worden ziek
Het kabinet onderkent het probleem bij het combineren van werk en zorg. Volgens minister Asscher (SZW) gaan nog te veel werknemers minder uren werken omdat zij hun zorgtaken niet kunnen afstemmen op het werk. Sommigen stoppen zelfs helemaal met werken of raken overbelast en melden zich ziek.

In de praktijk nemen vrouwen meer zorgtaken op zich dan mannen. Dit heeft gevolgen voor de arbeidsparticipatie van vrouwen. Hoewel tegenwoordig 65% van de vrouwen werkt doen zij dat vaak in deeltijd waardoor slechts 52% van de vrouwen tussen 20 en 65 jaar economisch zelfstandig is (voor mannen is dat 74%). Dit kan bij baanverlies, een scheiding of het overlijden van de partner problemen geven.

Niet alleen zorgen voor kinderen, maar ook voor oude moeder
Verder is de verwachting dat de druk op mantelzorgers de komende jaren zal toenemen. Want veel ouderen kiezen ervoor om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, waardoor de rol van kinderen of naasten als mantelzorger groter wordt. Op dit moment zijn 200.000 mensen die mantelzorg verlenen overbelast.

Overbelasting kan leiden tot gezondheidsklachten en uitval van werkenden en moet dus worden tegengegaan, vindt het kabinet.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?