Niet gehinderd door kennis van wet- en regelgeving, voert vier van de tien managers in Nederland toch HR-taken uit. Ruim een derde van deze managers zegt steeds meer HR-taken toebedeeld te krijgen.
Dit blijkt uit onderzoek van Survey Sampling International in opdracht van Randstad Nederland onder 520 leidinggevenden.
De groei van het aantal HR-taken en het gebrek aan kennis is een tendens die breed ervaren wordt. Beoordelingen, sollicitatiegesprekken en opleidingen zijn de belangrijkste HR-activiteiten die de leidinggevenden op hun bordje krijgen. Ze geven aan dat ze juist over deze onderwerpen meer informatie nodig hebben.
Manager wil meer kennis van HRM
In totaal geeft bijna de helft van de leidinggevenden aan meer te willen weten over een breed scala aan HR-onderwerpen. Voor het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden hebben zij vooral behoefte aan informatie over beoordelingen, opleidingen en arbeidstijden en -omstandigheden.
Managers hebben minder behoefte aan kennis over actuele onderwerpen, het aannemen van tijdelijke medewerkers, flexibel werken, het in dienst nemen van ouderen en het aannemen van allochtonen. Tegelijkertijd geeft 1 op de 5 lijnmanagers aan niet te weten hoe zij oudere werknemers kunnen blijven motiveren of zelfs in dienst houden.
HR-afdeling informatiebron
Bijna 6 van de tien leidinggevenden gaat voor de benodigde kennis naar de HR-afdeling van het eigen bedrijf. In de overige gevallen raadplegen zij het internet of gaan te rade bij hun juridische afdeling; een aantal zoekt informatie op in het wetboek.
Wel blijkt dat de rol van de HR-afdeling in de informatievoorziening naar leidinggevenden groter is bij bedrijven met meer medewerkers. Bij bedrijven met meer dan 1000 medewerkers gaan leidinggevenden in 85% van de gevallen naar de HR-afdeling voor informatie.
Meer HR-taken in de lijn
Volgens Randstad bevestigen de uitkomsten van het onderzoek een trend die al langer zichtbaar is. Lijnmanagers voeren steeds vaker zelf de dagelijkse HR- taken uit die voorheen door de HR-afdeling werden gedaan. De HR-manager wordt daarmee adviseur en vraagbaak van de leidinggevende, in plaats van een dagelijks aanspreekpunt voor medewerkers. Dat vraagt een grotere nadruk op kennisoverdracht en een expertiserol van de HR-manager.