Leidinggevenden besteden meer dan een uur om een beoordelingsgesprek voor te bereiden, maar toch vindt een derde van de werknemers dat de leidinggevende niet goed beslagen ten ijs komt. Maar 4 procent van de managers betrekt informatie van HR bij de beoordeling.
Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van ISBW Opleiding & Training naar de verwachtingen van werkgevers en werknemers over de beoordelingsgesprekken.
Volgens Jos Kesseleer, innovatiemanager bij ISBW, benaderen managers de beoordelingsronden op hun eigen manier: ‘Waar het voor de ene leidinggevende vooral een noodzakelijk kwaad is, haalt de ander er veel voldoening uit. Bovendien heeft de een meer moeite om op een inspirerende en resultaatgerichte manier gesprekken te voeren over functioneren en toekomstperspectief dan de ander. Dat de gesprekken en de voorbereiding veel tijd kosten is daarom niet zo gek’.
Managers geven meer aandacht aan beoordeling
Een goede voorbereiding op het jaarlijkse beoordelingsgesprek vraagt om voldoende inzicht in de competenties en doelstellingen van de werknemer. Echter, één op de drie werknemers (34%) geeft aan dat zijn leidinggevende onvoldoende is voorbereid.
Dit staat haaks op de inschatting van leidinggevenden zelf, 86 procent zegt goed inzicht te hebben in de competenties en doelen van de werknemer. Opmerkelijk genoeg geeft 15 procent van de leidinggevenden aan zich – ingegeven door de crisis – zelfs beter voorbereid te hebben op het gesprek dan vorig jaar.
Informatie van HR niet gebruikt
Qua voorbereidingstijd wordt er flink in de beoordelingen geïnvesteerd; 40 procent van de leidinggevenden bereidt zich per gesprek langer dan een uur voor. Voor 37 procent van de leidinggevenden vormen de resultaten van afgelopen jaar de basis van de beoordeling, 33 procent verhaalt zich op periodieke functioneringsgesprekken.
Opvallend is dat slechts 4 procent terugvalt op informatie van HR. Voor werknemers is niet altijd duidelijk welke informatie de basis vormt voor de eigen beoordeling; 11 procent is daarvan niet op de hoogte.