De Nederlandse economie presteert alsmaar beter en gaat nu zelfs met sprongen vooruit. Er zijn meer vacatures, waar sinds kort ook oudere werklozen van profiteren, want daar zijn werkgevers weer naar op zoek. Dat we meer overhouden merken de winkels ook, want daar stijgen de omzetten.
Het was een ware goednieuwsshow bij het CBS: de koopkracht stijgt, de werkloosheid daalt en de winkels zien hun omzet stijgen. Alleen gepensioneerde ouderen profiteren niet van de opleving: de pensioenfondsen hebben het moeilijk door de lage rente en moeten soms zelfs pensioenen korten.
Mensen in loondienst hebben grootste stijging koopkracht
In een aantrekkende economie zagen werknemers in 2015 hun koopkracht in doorsnee met 2,5 procent het sterkst stijgen. Zij profiteerden zowel van een stijging van het cao-loon als van een verbetering van de arbeidsmarkt. Het CBS wijst er wel op dat het gaat over gemiddelden, want bij een derde van de werknemers daalde de koopkracht.
Zelfstandigen zijn in grote concurrentie met elkaar en gingen er met 0,6 procent maar weinig op vooruit. Bij hen is de spreiding echter groot. Terwijl de koopkracht bij een kwart van de zelfstandigen met ten minste 11 procent daalde, steeg deze bij een even grote groep met bijna 14 procent of meer.
Koopkracht gepensioneerden gedaald, uitkeringen omhoog
Gepensioneerden ondervonden in 2015 een lichte daling van hun koopkracht met 0,1 procent. Dit komt onder meer doordat veel aanvullende pensioenen slechts in beperkte mate geïndexeerd werden, en soms zelfs gekort.
Mensen die vooral aangewezen waren op een uitkering gingen er in 2015 wel op vooruit: bijstandsontvangers met 1 procent en arbeidsongeschikten met 0,4 procent.
Verdere daling werkloosheid naar 5,8 procent
De werkloosheid blijft dalen. Vooral onder 45-plussers daalde de werkloosheid in de afgelopen maanden sterk. In augustus waren 521 duizend mensen werkloos, oftewel 5,8 procent van de beroepsbevolking. Een half jaar eerder waren dat er nog 581 duizend, wat neerkomt op 6,5 procent. Het aantal werkenden nam met 108 duizend toe.
Acht jaar geleden (augustus 2008) bereikte het werkloosheidpercentage met 3,6 het laagste punt van de afgelopen jaren. Vijfeneenhalf jaar later (februari 2014) piekte de werkloosheid met 7,9 procent van de beroepsbevolking. Sindsdien is de werkloosheid dus gedaald tot 5,8 procent.
Winkels zetten meer om, internetverkopen groeien
In juli 2016 heeft de detailhandel 0,9 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De verkopen groeiden met 1,1 procent. Zowel de winkels in food- als non-foodartikelen behaalden in juli meer omzet.
De omzet die de detailhandel via het internet behaalde was in juli 16 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, groeide met 13 procent. Pure webwinkels behaalden 19 procent meer omzet dan in juli 2015.