Bijna alle partijen die nu in de Tweede kamer zitten, hebben een verhoging van het minimumloon in hun verkiezingsprogramma staan. De kans is dus groot dat het minimumloon vanaf volgend jaar gaat stijgen, maar hoe groot die verhoging zal zijn, hangt af van welke partijen zullen deelnemen aan de volgende regering. Want sommige partijen verhogen het minimumloon met zo’n 1800 euro, maar dat kan bij andere partijen wel oplopen tot ruim 6000 euro netto per jaar.
Het minimumloon is één van de onderwerpen die bij bijna iedere partij in het verkiezingsprogramma staat. Veel partijen pleiten voor een hoger minimumloon, maar niet alle partijen hebben dezelfde ideeën over de invulling. HR-dienstverlener Visma | Raet heeft berekend welke effecten de partijprogramma’s hebben op het minimumloon van Nederlandse werknemers.
Stijging tot ruim zesduizend euro
Uit de verkiezingsprogramma’s blijkt dat er vier verschillende scenario’s voor het verhogen van het minimumloon zijn. Iets meer dan de helft van de partijen wil het minimumloon verhogen, maar met hoeveel euro of procent is nog niet duidelijk. De rest van de partijen wil een procentuele verhoging van tien procent of wil het minimumloon aanpassen naar 14 euro per uur. Het laatste scenario zorgt ervoor dat de medewerker netto het meeste overhoudt.
De tabel laat zien hoeveel euro het minimumloon er per situatie netto op vooruit gaat. De partijen die niet genoemd zijn in de tabel (Partij v/d Arbeid, PVV, 50plus, SGP en DENK) willen een verhoging van het minimumloon, maar hebben geen percentage genoemd in hun verkiezingsprogramma.
Geen indicatie over uiteindelijke koopkracht
Joke van der Velpen van Visma | Raet wijst erop dat de berekening over het extra netto minimumloon nog niets zeggen over de koopkracht van deze Nederlanders. “In de berekeningen is uitgegaan van de huidige belastingtarieven en –schijven. Met de pensioenpremies en wijzigingen in de toeslagen is geen rekening gehouden.”