Kabinet moet snel met een oplossing komen.
MKB-Nederland wil dat het kabinet de regeling voor privé-gebruik van de leaseauto die volgend jaar ingaat, weer terugdraait. De werkgever krijgt de taak loonbelasting in te houden over het privé-gebruik van de leaseauto door werknemers. Nu valt dit nog onder de inkomstenbelasting en doet de Belastingdienst dit.
Volgens MKB-Nederland betekent de nieuwe regeling een verzwaring van de administratieve lasten voor ondernemers. En dat terwijl het kabinet juist belooft die lasten te verlichten.
Een groter probleem nog vindt MKB-Nederland dat de werkgever verantwoordelijk wordt gesteld voor het privé-gedrag van de werknemer, waarop hij bovendien geen invloed heeft. Als een werknemer - bewust of onbewust - de fiscus niet meldt dat hij meer dan 500 privé-kilometers in een jaar heeft gereden en dat komt later uit, dan krijgt de werkgever een naheffingsaanslag loonbelasting plus een boete. De bewijslast voor privé-gebruik ligt straks dus op zijn bord.
De nieuwe regeling dwingt ondernemers zo bijna om zich te mengen in het privé-leven van hun medewerkers. Dat is niet alleen ethisch onwenselijk, het is ook onmogelijk, aldus de ondernemersorganisatie.
In een op 20 juni verstuurde brandbrief roept MKB-Nederland het kabinet op snel met een oplossing te komen. Ze heeft zelf twee suggesties: of herstel van de oude situatie waarin leaseauto’s onder de inkomstenbelasting vallen, of het risico van fouten en boetes neerlegen waar het hoort. Bij werknemer en belastinginspecteur dus.
Bron: MKB-Nederland